[EXCLUSIV] Cine a sabotat dosarele Revoluţiei şi Mineriadei? Ce răspunde fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion

Stelian Ion
Stelian Ion (Facebook)

Fostul ministrul al Justiţie Stelian Ion a afirmat joi, într-un interviu acordat Epoch Times România, că, în decursul anilor, a existat un "întreg sistem" care a contribuit într-un fel sau altul la sabotarea dosarelor mari precum cel al Revoluţiei sau cel al Mineriadei.

Potrivit fostului ministru, trenarea dosarelor menţionate este cauzată, printre altele, şi de lipsa de profesionalism dar şi de rea-credinţă.

Redăm în continuare dialogul pe care Stelian Ion l-a avut cu reporterul Epoch Times România pe această temă:

Reporter: Vorbind despre dosarul Revoluţiei, cel al Mineriadei. Ştiu că vi s-a atras atenţia că dosarul Revoluţiei şi al Mineriadei trenează. Ca ministru al Justiţiei, evident că nu puteaţi lua procurorul de guler şi să îi spuneţi ‘fă cutare lucru’. Dar sunt convinsă că aţi încercat să vă interesaţi şi aţi făcut nişte demersuri. Ce demersuri aţi făcut în această privinţă şi ce aţi perceput? Cine nu a dorit [ca dosarele să fie soluţionate – n.r.]? Cum arată lucrurile? Şi vă întreb pentru mamele acelea care în fiecare 22 decembrie se duc la cimitir şi aprind o lumânare şi spun că şi-ar dori să se facă dreptate pentru ca fiii lor să se odihnească în pace. Ce aţi perceput?

Stelian Ion: Am primit o delegaţie la un moment dat, la Ministerul Justiţiei, şi a fost răvăşitoare întâlnirea aceea. […] Să ştiţi că multe dosare importante, Dosarul Revoluţiei, au fost anchetate de Parchetul Militar şi acolo cred că de-a lungul anilor, vorbim deja de zeci de ani, acolo cred că s-au folosit nişte pârghii în mod intenţionat pentru blocarea dosarului.

Odată ce au trecut anii, nişte greşeli puse acolo ca nişte bombe au explodat foarte târziu.

Reporter: Adică dvs. ne spuneţi că unii procurori au sabotat dosarul, că bombele cine le putea pune?

Stelian Ion: Percepţia pe care am avut-o de-a lungul anilor, şi înainte să vin la Ministerul Justiţiei şi întărită cumva văzând ce s-a întâmplat, cum au plecat dosarele dintr-o parte în alta, cum s-au complicat lucrurile, poate e şi parte de lipsă de profesionalism… Mi s-a părut şi la un moment dat că e şi rea-credinţă pentru că e puţin probabil să existe coincidenţe de fiecare dată – toate aceste dosare să se împotmolească inevitabil. Ne uităm prin alte state şi vedem că se înfiinţează instanţe pentru anumite procese, merg rapid înainte acele procese şi se ajunge la un deznodământ. La noi nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Dar nu de azi de ieri, este o problemă pe care o avem demult şi faţă de aceşti oameni, faţă de urmaşii victimelor avem o responsabilitate. Dacă Justiţia până acum nu a făcut lumină, din păcate, sperăm să facă pe viitor cât mai repede, este important şi avem nişte solicitări şi de ordin legislativ să primească o recunoaştere cumva a ceea ce s-a întâmplat atunci. Pentru că s-au amestecat lucrurile – şi cu revoluţionarii aţi văzut unii…

Reporter: Cine ţine dosarele acum? Iliescu e în viluţa lui din Primăverii, e aproape istorie. PSD-ul teoretic nu mai este la putere, practic vedem că are încă foarte multă influenţă... Cine ţine blocate în continuare aceste dosare?

Stelian Ion: Este complicat să spune eu X sau Y, o persoană sau alta. Cert este că a existat sistemul acesta care a pus piedici şi pe de altă parte, odată ce lucrurile s-au rostogolit, greşelile au fost din ce în ce mai multe. Ajuns în instanţă un dosar, când îţi sunt anulate acte de procedură şi trebuie să o iei de la capăt, deja eşti într-un coşmar. Să vrei să ai cei mai buni specialişti, să ai la îndemână logistica suficientă este extraordinar de greu să scoţi din mâlul în care s-a afundat de zeci de ani un dosar de genul ăsta. Cu multe părţi vătămate..nu mai sunt foarte mulţi inculpaţi să spună, dar cu foarte multe părţi vătămate… deci lucrurile rele făcute în trecut s-au rostogolit, s-au amplificat şi au dus la consecinţele acestea. De aceea vorbim - pentru un dosar cum este ‘10 august’ este foarte important să înceapă, să reînceapă rapid urmărirea penală pentru că cu fiecare zi, lună şi an care trec fără să se ajungă la un deznodământ şansele de a ajunge la un adevăr complet, nu la porţiuni irelevante de adevăr, şansele acestea scad proporţional.

Reporter: Deci putem vorbi de o sabotare a dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei în deceniile trecute?

Stelian Ion: Percepţia mea a fost aceasta a unei sabotări dar, repet, nu pot spune că X sau Y, un anumit procuror sau politician. A existat un întreg sistem care a dus la acest lucru.

Reporter: “Servicii” sau “sistem”? Servicii, ministere, partide, cine face parte din acest ‘sistem’?

Stelian Ion: Nu mă puneţi să creez această imagine, pentru că este un lucru asupra căruia se face o investigaţie de o viaţă să îţi faci o imagine completă a acestor mecanisme foarte complicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne