Evrei ultra-ortodocşi protestează împotriva stagiului militar obligatoriu. Ciocniri cu poliţia

Bărbaţi ultra-ortodocşi sunt atacaţi cu tunuri cu apă de forţele de securitate în timpul unui protest, desfăşurat în Ierusalim, împotriva arestării unei persoane care a evitat înrolarea în serviciul militar, 2 august 2018.
Bărbaţi ultra-ortodocşi sunt atacaţi cu tunuri cu apă de forţele de securitate în timpul unui protest, desfăşurat în Ierusalim, împotriva arestării unei persoane care a evitat înrolarea în serviciul militar, 2 august 2018. (Captură Foto)

Evrei ultra-ortodocşi din Israel, care susţin că ar trebui să fie scutiţi de serviciul militar, au organizat joi un protest într-o intersecţie majoră din Ierusalim, unde ulterior au avut loc ciocniri cu poliţia, potrivit Reuters.

Israelul i-a scutit de mult timp pe mulţi bărbaţii ultra-ortodocşi să fie înrolaţi, pe baza înţelegerii că este mai potrivit ca aceştia să se dedice studiilor la seminar. Partidele politice conduse de rabini din coaliţia de guvernare au sprijinit aranjamentul în faţa criticilor venite din partea israelienilor seculari.

Dar unii dintre bărbaţii ultra-ortodocşi nu dispun de scutire şi în cazul în care aceştia ignoră chemarea de a efectua serviciul militar, ar putea fi aduşi în faţa instanţei.

Persoanele participante la protestul de joi au afirmat că au iniţiat acţiunea în semn de solidaritate cu un bărbat ultra-ortodox care a fost arestat pentru că a evitat recrutarea. Poliţia a declarat că zeci de persoane au fost arestate.

Manifestanţii au blocat traficul la intrarea vestică a Ierusalimului, ce vizează autostrada spre Tel Aviv.