Evadare din cotidian: Sejur într-un avion de lux folosit în trecut de un cartel şi transformat într-un elegant loc de cazare al unui parc hotelier

JetStar II în forma Airbnb. (Ilustraţie de The Epoch Times, prin amabilitatea Apple Camping)
Michael Wing
09.09.2024

Povestea adevărată a modului în care un avion Lockheed L-1329 a trecut de la rolul de a transporta membrii unui sindicat al crimei prin Africa de Nord la a fi confiscat într-un final ar fi putut constitui o miniserie Netflix despre contrabanda internaţională de droguri.

În schimb, proprietarul Jacob McCarthy, în vârstă de 28 de ani, stabilit în Ţara Galilor, a achiziţionat avionul privat de lux care zbura în anii '70 - despre care susţine că a fost deţinut de carteluri - pentru a-l transforma într-un loc de cazare elegant şi misterios pentru parcul său hotelier de apartamente cu tematică aeronautică.

„Am auzit de la dealer despre un avion care tocmai fusese recuperat din Africa de Nord după ce fusese abandonat timp de decenii”, a declarat McCarthy pentru The Epoch Times. „După ce am auzit povestea despre cum a fost confiscat de la un cartel şi un grup de crimă organizată, avionul ne-a atras atenţia cu istoria sa misterioasă.”

În ultima vreme, Instagram este plin de postări cu avioane de linie dezafectate, transformate în case mici şi Airbnbs. Dar, spre deosebire de alţii, McCarthy, care conduce Apple Camping în Tenby, Pembrokeshire, a salvat mai mult decât carcasa unui vechi avion de linie economic cu Lockheed L-1329, alias JetStar II. Amplasat confortabil în noua sa casă din Ţara Galilor, în apropierea unei destinaţii populare de coastă cu plaje aurii şi ape albastre, aeronava elegantă transformată în Airbnb evocă o scenă cu Al Pacino tânăr.

JetStar în Tenby, Pembrokeshire. (Prin amabilitatea Apple Camping)
JetStar în Tenby, Pembrokeshire. (Prin amabilitatea Apple Camping)

Scaunele din piele asigură un sejur confortabil la JetStar. (Prin amabilitatea Apple Camping)
Scaunele din piele asigură un sejur confortabil la JetStar. (Prin amabilitatea Apple Camping)

JetStar este dotat cu facilităţi de lux. (Prin amabilitatea Apple Camping)
JetStar este dotat cu facilităţi de lux. (Prin amabilitatea Apple Camping)

„Eşti teleportat”, a spus McCarthy, descriind avionul care a servit cândva unor personaje din lumea interlopă, „cu scaune şi canapele uriaşe din piele originală, ornamente din alamă şi nuc şi o căptuşeală frumoasă din piele de căprioară bej”.

La pupa avionului, băuturile sunt servite cu gheaţă la barul original şi în zona de servire. Există o toaletă elegantă. Poate că nu se compară în extravaganţă cu conacul lui Tony Montana, dar - hei, este un avion.

Dar nu este dotat doar cu atât.

„După numai câteva trepte de urcat, apare o uşă secretă care se deschide într-o extensie mare având [un] perete de flori tropicale, unde tronează un pat de lux king-size şi un televizor”, menţionează el.

Uneori, o poveste despre trecutul întunecat al cuiva este mai bine să rămână în trecut, şi s-ar putea să fie aşa şi în cazul JetStar. Sunt unele lucruri pe care McCarthy nu ni le-a divulgat, cum ar fi cât a plătit pentru el. Dar modul în care a ajuns să devină un Airbnb a avut mult de-a face cu evadarea din cotidian, a spus el, dorind să „ofere oamenilor experienţe la care altfel nu ar putea avea acces”.

Un pat king-size se află la pupa avionului. (Prin amabilitatea Apple Camping)
Un pat king-size se află la pupa avionului. (Prin amabilitatea Apple Camping)

Cabina de pilotaj are un Xbox şi un monitor cu jocuri de zbor. (Prin amabilitatea Apple Camping)
Cabina de pilotaj are un Xbox şi un monitor cu jocuri de zbor. (Prin amabilitatea Apple Camping)

În momentul în care a găsit aeronava, gunoierii luaseră deja motoarele pentru reciclare, iar aripile au trebuit să fie scoase din cauza legilor privind transportul, însă tot restul a rămas la fel.

„Am tăiat pur şi simplu coada şi i-am adăugat o extensie cu pat king-size şi ieşire în spate”, a specificat el, recunoscând că cheltuielile de recondiţionare au fost de aproximativ 50.000 de lire sterline (aproximativ 65.000 de dolari). „Avionul are instalaţiile originale ale closetului cu apă, barul, scaunele, mesele şi echiparea din cockpit”.

Echipa sa a avut nevoie de săptămâni pentru a aduce avionul sute de kilometri din Africa de Nord până în Ţara Galilor, a adăugat el, în cea mai mare parte transportat cu camionul şi escorta.

O vedere a cabinei de pilotaj înainte de a ne lua rămas bun. (Prin amabilitatea Apple Camping)
O vedere a cabinei de pilotaj înainte de a ne lua rămas bun. (Prin amabilitatea Apple Camping)

„Echipa noastră de logistică a făcut o treabă extraordinară pentru a aduce avionul aici în siguranţă, înainte de a trebui să construim cu macaraua întregul avion peste mai multe alte unităţi pe care le avem”, a spus el. „Avionul s-a inaugurat chiar înainte de izbucnirea COVID”.

Jacob McCarthy a declarat că au fost copleşiţi de rezervări pentru vară, iar oameni din toate categoriile sociale s-au înghesuit să stea la JetStar, fiind fascinaţi de povestea sa captivantă. Cazarea pentru patru persoane la trei paturi, sejur de o noapte, costă 250 de dolari.

La finalul interviului, el evocă o scenă din „Goodfellas” (Joe Pesci şi băieţii jucând cărţi într-o ascunzătoare plină de fum): „Cel mai tare lucru trebuie să fie acela de a sta în zona principală a fuselajului, aşezat în fotoliile confortabile, cu un cocktail din bar în mână şi discutând cu prietenii. Este cu adevărat o evadare!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor