Estul Libiei îşi declară unilateral semi-autonomia

Liderii din estul Libiei bogat în petrol şi-au declarat marţi semi-autonomia în timpul unei reuniuni din Benghazi, ceea ce a dus la tensiuni cu Consiliul Naţional de Tranziţie de la putere.
Ahmed Al-Zubair Senussi, un membru al Consiliului Naţional de Tranziţie al Libiei, se adresează mass-mediei după ce a fost ales lider al regiunii Cirenaica (STR / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
07.03.2012

Liderii din estul Libiei bogat în petrol şi-au declarat marţi semi-autonomia în timpul unei reuniuni din Benghazi, ceea ce a dus la tensiuni cu Consiliul Naţional de Tranziţie de la putere.

În trecut, Consiliul Naţional de Tranziţie s-a opus unei semi-autonomii pentru regiunea de est, susţinând că va diviza ţara în cele din urmă.

Liderii din regiunea numită odată Cirenaica – un nume pe care liderii locali l-au adoptat din nou – pretind că zona a fost neglijată timp de decenii sub conducerea fostului lider Moammar Gaddafi.

Deşi inima mişcării de opoziţie a fost în Benghazi în timpul insurgenţei, imediat ce Gaddafi a fost înlăturat, Consiliul Naţional de Tranziţie s-a mutat la Tripoli. Acest lucru a dus la agravarea tensiunilor anterioare din regiune.

Mulţi din estul Libiei simt că federalismul va preveni marginalizarea oraşelor şi comunelor din partea de est şi de sud ale ţării şi va preveni instaurarea unei alte dictaturi.

"Consiliul interimar al Cirenaica a fost înfiinţat sub conducerea lui Sheikh Ahmed Zubair al-Senussi pentru a gestiona afacerile din regiune şi a apăra drepturile populaţiei sale", susţine o declaraţie comună a liderilor din regiune, potrivit AFP. Regiunea semi-autonomă se va întinde de la Sirte până la frontiera egipteană.

Cirenaica nu va fi complet independentă faţă de Libia şi Consiliul Naţional de Tranziţie, şi va funcţiona în cadrul guvernului existent ca o regiune federală. Cu toate acestea, planul prevede o capitală, un parlament, o poliţie şi un sistem judiciar separate şi o reprezentare independentă la forurile internaţionale.

"Această conferinţă a dus la alegerea unui tip de guvern care este potrivit pentru poporul libian, în special în regiunea Cirenaica," a fost citat Abu Bakr Bayira, un lider al mişcării.

Într-un interviu cu Al-Jazeera de marţi, un înalt reprezentant al Consiliului Naţional de Tranziţie a declarat că majoritatea oamenilor din regiune nu sprijină semi-autonomia.

"Toţi libienii au dreptul să-şi exprime opinia. Dar ca libienii să ia în considerare o astfel de divizare a ţării şi a guvernării sale, cred că nu este indicat. Poporul libian nu va apăra o astfel de idee", a spus Waheed Burshan în interviu.

Burshan a adăugat că el crede că mulţi oameni "vor reacţiona rapid" în urma deciziei. "Cred că oamenii discută ideea de a demonstra mai multe zile pentru a se asigura că un astfel de lucru nu se întâmplă", a afirmat el.

Mohamed Eljarh, un analist al Middle East Online, sugerează că împărţirea ţarii în regiuni separate ar putea fi catastrofală şi ar putea duce la un război civil.

În trecut, Libia a fost divizată în trei districte sub conducerea fostului rege, dar frontierele au fost retrasate de opt ori de la începutul anilor 1950. "În 2007, Libia avea 22 de districte administrative, nu trei", scrie el.

Eljarh susţine că Consiliul Naţional de Tranziţie va trebui să acţioneze rapid pentru a calma situaţia, dacă doresc să menţină Libia unită.

"Consensul naţional, indiferent de costuri, va fi singurul mijloc prin care Libia poate merge înainte şi obţine democraţia pe care libienii şi-au dorit-o," susţine Eljarh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor