Estul Chinei lovit de exploziile pepenilor

Pepenii verzi din estul provinciei Jiangsu din China au inceput sa explodeze pe campuri, dupa ce unii agricultori au folosit supradoze de chimicale care provoaca cresterea.
O femeie vinde pepeni pe 11 mai 2011 in Huaibei, China (ChinaFotoPress / Getty Images)
Epoch Times România
19.05.2011

Pepenii verzi din estul provinciei Jiangsu din China au inceput sa explodeze pe campuri, dupa ce unii agricultori au folosit supradoze de chimicale care provoaca cresterea.

Mass-media de stat raporteaza ca vremea umeda, in combinatie cu substantele chimice au transformat campurile de pepene verde in "mine de teren."

China Central Television (CCTV) raporteaza ca aproximativ 20 de fermieri din jurul orasului Danyang au fost afectati, pierzand pana la 45 de hectare de pepeni. CCTV a raportat ca cei afectati de pepenii care explodeaza, au folosit se pare forclorfenuron, un accelerator de crestere. Dar agentia de stiri Xinhua i-a citat pe unii fermieri ca declarand ca nu au folosit chimicale, dar ca pepenii lor verzi au crapat de asemenea.

Un profesor de la Colegiul de Horticultura de la Universitatea Agrara Nanjing, Wang Liangju, a declarat ca produsul chimic in sine nu a cauzat craparea pepenilor. Wang a declarat cei mai multi pepeni verzi din zona au explodat in urma ploilor abundente urmate de seceta.

Un expert din SUA, Bob Morrissey, de la Asociatia Nationala a Pepenelui Verde, a declarat pentru serviciul de stiri Bloomberg ca pepenii verzi nu crapa doar din cauza ploilor.

Statul chinez, cat si China Noua, agentia controlata de regimul comunist musamalizeaza deseori scandalurile legate de produse alimentare contaminate. Cel mai cunoscut este scandalul laptelui praf contaminat cu melamina, care a bagat in spital 300 de mii de bebelusi chiezi, majoritatea avand blocaje renale. Scandalul a fost musamalizat la inceput, de catre statul chinez, cel putin sase luni.

Consumatorii si-au exprimat ingrijorarea ca fructele gigant ar putea contine reziduri chimice, ceea ce le face nesigure pentru consum.

Utilizarea forclorfenuronului nu este interzisa in China. De asemenea, este folosit in Statele Unite pentru struguri si kiwi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor