Este oficial: Pentagonul a finanţat programe de urmărire a OZN-urilor

OZN în Mexico City
OZN în Mexico City (Captură Youtube)

Pentagonul a recunoscut pentru prima dată existenţa unui proiect de urmărire al obiectelor zburătoare neidentificate (OZN), în valoare de mai multe milioane USD. Proiectul s-ar fi desfăşurat pe o perioadă de cel puţin cinci ani.

Numeroşi observatori şi analişti învinuiesc agenţiile americane de ascunderea informaţiilor privitoare la existenţa vieţii extraterestre şi în special a interacţiunii dintre fiinţe extraterestre şi societatea umană - NASA fiind una dintre ţintele principale ale criticilor.

Conform unei imense mulţimi de dovezi, în special după dezvoltarea programelor de testare a armelor nucleare, atât SUA cât şi fosta U.R.S.S au fost ţintele vizitelor OZN-urilor - iar instalaţiile militare au fost vizitate cu precădere.

Atât foşti ofiţeri sovietici cât şi americani şi britanici au depus mărturie despre vizite neobişnuite şi despre incidente bizare petrecute pe lângă bateriile cu rachete nucleare - unele dintre ele implicând tehnică militară.

Clipul de mai sus face parte dintr-un program militar american de lungă durată, creat pentru a cerceta existenţa obiectelor zburătoare neidentificate (OZN).

Pentagonul a recunoscut pentru prima dată, sâmbătă, că proiectul de 22 milioane de dolari pe an (18,7 milioane de euro) a fost derulat în perioada 2007-2012.

El a fost condus de Luis Elizondo, care a demisionat în octombrie după învinuiri privind secretizarea excesivă a programului, potrivit New York Times (NYT).

Elizondo a întemeiat apoi Academia de Arte şi Ştiinţă "The Stars", o organizaţie de cercetare care investighează "periferia ştiinţei".

Academia a lansat acum ceea ce spune că sunt două videoclipuri declasificate aparţinând programelor Armatei americane de a urmări potenţialele OZN-uri.

Videoclipurile vin cu documentaţie care demonstrează că sunt autentice şi nu că au fost modificate.

Clipul arătă un obiect necunoscut remarcat de un dispozitiv infraroşu al unui avion de vânătoare al SUA.

Finanţarea iniţială a programului a venit în mare măsură la cererea fostului lider al Senatului Democrat, Harry Reid, democrat din Nevada, cunoscut pentru entuziasmul său în ceea ce priveşte fenomenele de acest gen, a raportat New York Times.

Conform articolului, programul continuă să fie derulat, iar oficialii continuă să investigheze incidentele OZN.

Dar Pentagonul a fost mai puţin clar dacă programul OZN continuă să fie finanţat prin vastul buget al Departamentului Apărării al SUA.

"Programul de identificare a ameninţărilor aviatice avansate s-a încheiat în intervalul 2012", a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Laura Ochoa, într-un e-mail către Reuters.

"S-a constatat că au existat probleme de prioritate mai mare, care au meritat finanţarea şi a fost în interesul Departamentului Apărării să facă o schimbare", a spus ea.

"Departamentul Apărării abordează serios toate ameninţările şi potenţialele ameninţări la adresa poporului nostru, a averilor noastre şi a misiunii noastre şi ia măsuri atunci când se dezvoltă informaţii credibile", a adăugat Ochoa.