Epoch Times şi NTD vizate de atacuri cibernetice provenite din China

În 25 şi 26 ianuarie, sediul Epoch Media Group din New York City, precum şi serverul ediţiei în limba română a fost lovit de mai multe atacuri cibernetice.
(Captură Foto)

Începând cu decembrie 2015, postul de televiziune în limba chineză New Tang Dynasty Television (NTD) a fost lovit de mai multe atacuri cibernetice, tehnicienii săi declarând că acest incident poartă însemnele unei operaţiuni desfăşurate de regimul chinez. Cel mai scurt atac a durat câteva ore iar cel mai lung peste 10 ore.

Atacuri asemănătoare, folosind metoda Ping of Death şi SYN, au fost lansate şi asupra serverului ce găzduieşte ediţia în limba română, în aceleaşi zile.

Cel mai recent atac, care a început în 23 ianuarie, a durat peste 50 de ore, un record, conform lui Mark Li, tehnician la NTD.

“Hackerii şi-au schimbat metodele de atac: controlarea calculatoarelor personale, a serverelor publice infectate cu viruşi”, a declarat Li, adăugând că, ţinând cont de metodele folosite şi scara atacului, nu poate fi vorba de acţiunea unui singure persoane.

Atacul cibernetic a urmărit să fure codul sursă si alte informaţii sensibile şi să interfereze cu producţia de ştiri a NTD, a precizat Li, adăugând că atacul nu a reuşit să atingă niciunul dintre acele obiective.

“Atacurile cibernetice au eşuat să interfereze cu ziarul Epoch Times”, a declarat Stephen Gregory, redactor şef al ediţiei în limba engleză a ziarului. “Vom continua să oferim cititorilor cele mai bune ştiri despre situaţia din China”.

Ediţia în limba engleză a ziarului Epoch Times a fost fondată în 2000 de către John Tang, directorul general al Epoch Media Group. Misiunea ziarului este aceea de a furniza ştiri necenzurate despre China. Ediţia în limba engleză a fost lansată în 2003, fiind urmată de prima sa ediţie printată în 2004. Ediţia în limba română a fost fondată în 2006.

NTD şi ediţia în limba chineză a Epoch Times sunt în prezent printre cele mai populare şi influente canale media în diaspora chineză; website-urile lor ocupă locurile 2.074 şi respectiv 1.869 în rândul celor mai vizitate pagini la nivel global, conform datelor provenite de la compania Alexa.

În mod semnificativ, în contextul atacului cibernetic, ambele entităţi media sunt complet independente de influenţa autorităţilor comuniste chineze responsabile cu propaganda. Este cunoscut faptul că propagandiştii Partidului Comunist Chinez şi, de fapt, întregul aparat al regimului chinez, exercită presiune şi influenţa asupra comunităţilor chineze din străinătate, inclusiv companii media, pentru a se asigura că versiunea promovată de conducerea chineză asupra diverselor evenimente rămâne dominantă. Totuşi, NTD şi Epoch Times se opun activ acestor măsuri şi raportează independent despre diverse probleme legate de China.

Istoria presiunilor şi interferenţelor oficiale chineze asupra NTD şi Epoch Times este extensivă şi include ameninţarea firmelor care şi-au plasat sau au dorit să plaseze anunţuri în cele două entităţi media, întreruperea evenimentelor publice şi aplicarea de presiune asupra altor guverne pentru a limita spaţiul în care poate opera mass media în ţările respective.

“Acest atac cibernetic este o continuare a suprimării desfăşurate de regimul chinez”, a declarat Samuel Zhou, vicepreşedintele executiv al NTD. “[Acest lucru se întâmplă] deoarece NTD este o entitate media independentă creată de chinezi din afara Chinei şi care a transmis întotdeauna în mod liber ştiri reale către cetăţenii chinezi din jurul lumii”.

El a evidenţiat faptul că NTD a fost consecvent în ultima decadă în privinţa raportării de ştiri despre corupţie şi abuzuri ale drepturilor omului în China, adăugând că “nu ne vom schimba principiile datorită acestui atac cibernetic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe