Emisiuni emblematice ale BBC, finanţate de o firmă chineză ce are legături cu aparatul de securitate

Vedere de ansamblu a semnului de pe peretele centrului de televiziune BBC în vestul Londrei.
Vedere de ansamblu a semnului de pe peretele centrului de televiziune BBC în vestul Londrei. (Carl Court / AFP / Getty Images)

O firmă chineză bănuită de legături cu agenţia de informaţii a Partidului Comunist a devenit colaboratoarea postului BBC în cadrul unor emisiuni emblematice, inclusiv în coproducţia Blue Planet II a lui Sir David Attenborough, arată un material publicat de Telegraph.

Este vorba despre Tencent, un gigant tehnologic şi canal media cu o valoare de piaţă de 375 miliarde de lire sterline, care deţine controversata aplicaţie chineză de mesagerie WeChat, interzisă în SUA din motive de securitate naţională în temeiul unuia dintre ordinele executive finale ale lui Donald Trump.

Citiți și Fostul premier britanic Gordon Brown cere formarea unui Guvern Mondial pentru a lupta contra virusului Wuhan

Săptămâna aceasta s-a dezvăluit că Universitatea Oxford a acceptat 700.000 de lire sterline de la Tencent pentru a schimba denumirea uneia dintre catedrele sale prestigioase de la New College. Catedra de fizică Wykeham, înfiinţată în 1900, va fi acum cunoscută sub numele de catedra Tencent-Wykeham în onoarea gigantului chinez asociat cu Partidul Comunist.

Măsura a fost descrisă drept „neînţeleaptă” şi „grotescă” de către parlamentarii britanici, având în vedere acuzaţiile despre legături între gigantul hitech şi aparatul de securitate al Chinei.

Citiți și China: Partidul pune căluş pe reţelele sociale - utilizatorii au nevoie de licenţă specială pentru a posta ştiri importante

Experţii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu relaţia companiei Tencent cu o altă instituţie britanică de vârf - după ce a devenit public faptul că BBC a semnat mai multe acorduri cu compania chineză, din 2016 pentru a co-produce o serie de emisiuni emblematice ale televiziunii, inclusiv Blue Planet II.

În 2018, BBC a semnat un parteneriat de trei ani cu Tencent pentru a co-produce şi distribui „documentare bogate în conţinut”.

Citiți și Virusul Wuhan. Compania Tencent publică "din întâmplare" cifre de coşmar despre numărul morţilor

În acelaşi an, actualul director general Tim Davie - pe atunci CEO al BBC Studios - a devenit un personaj cheie în semnarea unui acord cu departamentul de film al firmei chineze, Tencent Penguin Pictures, pentru a co-produce emisiunea de istorie naturală a lui Sir David, Dynasties.

Anul trecut, BBC a semnat un alt acord cu Tencent pentru a co-produce Seven Worlds, One Planet, care a fost difuzată pe canalul televiziunii de stat chineze, CCTV-9.

Citiți și Comunismul se însoară cu Inteligenţa Artificială: China anunţă iniţiative glorioase

Fostul lider conservator, Sir Iain Duncan Smith, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la obligaţia pe care companiile chineze o au de a coopera cu aparatul chinez de securitate în temeiul legii securităţii a Chinei şi a subliniat temeri cu privire la astfel de firme care încearcă să „se infiltreze” în instituţiile occidentale.

Citiți și Institutul de Microbiologie din Manitoba dă afară doi chinezi implicaţi în activităţi ale Institutului de Virologie Wuhan

Sam Armstrong, expert în afaceri chineze la Societatea Henry Jackson, a declarat: „Este o decizie teribil de greşită a BBC. Tencent este legat de statul chinez". „Parteneriatul nu este doar un dezastru de PR pentru BBC, ci pune, de asemenea, serioase îndoieli asupra judecăţii morale a lui Tim Davie şi a deciziei sale de a îmbrăţişa o astfel de companie”.

În luna mai a anului trecut, un studiu realizat de Citizen Lab de la Universitatea din Toronto a arătat că imaginile sau documentele trimise între conturi WeChat străine sunt analizate cu ajutorul unor algoritmi pentru a vedea dacă sunt sensibile din punct de vedere politic.

Citiți și Casa Albă acuză Voice of America de transmitere a propagandei Partidului Comunist Chinez

„WeChat trebuie privit ca o componentă cheie a infrastructurii de control a guvernului chinez, nu doar ca o aplicaţie care conectează oamenii şi oferă servicii, ci una care este supusă cenzurii şi supravegherii”, a spus Ronald Deibert, profesor de ştiinţe politice şi director al Citizen Lab de la Universitatea din Toronto.

Un purtător de cuvânt al BBC Studios a declarat: „În calitate de exportator major de conţinut britanic în lume şi în concordanţă cu politica şi iniţiativele comerciale sino-britanice, BBC Studios a avut relaţii cu companii media chineze de mai mulţi ani, pentru a aduce programe de înaltă calitate ale televiziunii britanice publicului din China”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură