Elon Musk spune că Dmitri Rogozin l-ar fi ameninţat pentru că oferă serviciul Starlink în Ucraina

Elon Musk
Elon Musk (Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)

Miliardarul Elon Musk s-a plâns că şeful Agenţiei spaţiale ruse l-a ameninţat pentru că furnizează terminale de internet Starlink forţelor ucrainene.

„Elon Musk este implicat în furnizarea de echipamente de comunicaţii militare forţelor fasciste din Ucraina”, a declarat Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, într-un mesaj adresat presei ruse.

„Iar pentru asta, Elon, vei fi tras la răspundere ca adult – indiferent cât de mult vei face pe prostul.”

Musk a comentat schimbul de replici cu o doză de umor negru, transmiţând într-o postare pe Twitter: „Dacă mor în circumstanţe misterioase, mi-a plăcut să va cunosc”.

Rogozin a postat seria de mesaje pe canalul său Telegram, inclusiv gluma lui Musk.

La câteva zile după invazia Ucrainei de către Rusia, Musk a anunţat că Starlink - un serviciu de bandă largă prin satelit - oferit de compania SpaceX, a început să furnizeze internet ucrainenilor.

În timp ce Starlink a furnizat o linie esenţială de comunicaţii zonelor distruse de război, inclusiv pentru sute de spitale şi clinici, a permis inclusiv dronelor militare ucrainene să ţintească mai eficient tancurile şi poziţiile ruseşti.

Un soldat ucrainean identificat ca Dima, al cărui nume de familie a fost ascuns din motive de securitate, i-a spus jurnalistului David Patrikarakos că „Starlink este lucrul care a întors războiul în favoarea Ucrainei. Rusia a făcut tot posibilul să ne arunce în aer toate comunicaţiile. Dar nu pot. Starlink funcţionează sub focul rachetelor Katiuşa, sub focul artileriei. Funcţionează chiar şi la Mariupol.”

Deşi nu este clar cât de crucial a fost Starlink pentru eforturile militare ale Ucrainei, un raport publicat de Telegraph a sugerat că tehnologia lui Musk a ajutat Ucraina „să câştige războiul cu ajutorul dronelor”.

La scurt timp după anunţul lui Musk privind furnizarea de servicii Starlink în Ucraina, Rogozin a emis o declaraţie dură, în stilul care îl caracterizează.

„Acesta este Occidentul în care nu ar trebui să avem încredere niciodată. Când Rusia îşi pune în aplicare cele mai înalte interese naţionale pe teritoriul Ucrainei, Elon Musk apare cu Starlink-ul său, care fusese declarat anterior ca fiind pur civil”, a spus Rogozin.

„Am avertizat despre asta, dar 'muskofilii' noştri au spus că el este lumina cosmonauticii mondiale. Iată, uite, el a ales partea.”

„Restaurarea teritoriilor distruse”

Starlink foloseşte mii de sateliţi mici aflaţi pe orbită la aproximativ 450 de km deasupra Pământului pentru a transmite date cu mare viteză, în special în zonele îndepărtate, inclusiv în cele afectate de calamităţi naturale sau devastate de război.

Pe măsură ce conflictul Rusia-Ucraina a intrat în cea de-a 70-a zi pe 2 mai, viceprim-ministrul ucrainean Mihailo Fedorov a dezvăluit numărul de utilizatori care se bazează pe Starlink.

„Date aproximative despre utilizarea Starlink: aproximativ 150.000 de utilizatori activi pe zi. Acesta este un sprijin crucial pentru infrastructura Ucrainei şi restaurarea teritoriilor distruse”, a scris Fedorov într-o postare pe Twitter.

În timp ce o serie de platforme au luat măsuri împotriva instituţiilor mass-media ruse în urma invaziei, Musk a spus că această compania a lui nu va face acest lucru.

„Unele guverne (nu Ucraina) au cerut companiei Starlink să blocheze sursele de ştiri ruseşti. Nu vom face acest lucru decât cu pistolul la tâmplă”, a scris Musk într-o postare pe Twitter.

„Îmi pare rău că sunt un suporter hotărât al libertăţii de exprimare.”

Musk s-a angajat într-un fel de cruciadă a libertăţii de exprimare, încercând să cumpere Twitter, să reformeze ceea ce el a descris drept politicile opace de moderare ale platformei şi să transforme gigantul reţelelor sociale într-o „arenă incluzivă pentru libertatea de exprimare”.