Elon Musk pare să lovească în comunism, făcând referire la Zidul Berlinului

CEO-ul companiei Tesla, Elon Musk
CEO-ul companiei Tesla, Elon Musk (Christian Marquardt/Pool/Getty Images)

Cea mai bogată persoană din lume a făcut o comparaţie între comunism şi capitalism, făcând referire la un simbol al comunismului din perioada războiului rece.

Pe lângă comentariile despre piesele lui Shakespeare şi despre o lege din California care declară oficial că albinele sunt peşti, directorul general al Tesla şi SpaceX, Elon Musk, într-o postare pe Twitter din 5 iunie, a părut să facă o comparaţie între comunism şi capitalism făcând referire la Zidul Berlinului - "cortina de fier" din perioada războiului rece, care împărţea fizic şi ideologic Germania în cele două lumi, comunismul şi democraţia liberală.

"Testul pentru oricare două sisteme socio-economice concurente este că partea care trebuie să construiască un zid pentru a împiedica oamenii să scape este cea rea!", a scris Musk într-o postare pe Twitter, pe 5 iunie.

Zidul Berlinului, un simbol bine-cunoscut al opresiunii comuniste, a cărui construcţie a început în 1961, le-a interzis cetăţenilor din Germania de Est să fugă în mult mai libera Germanie de Vest. Mii de est-germani au fost ucişi în timp ce încercau să fugă în Occident.

Făcând aluzie la zid, miliardarul părea că se referă la comunism şi capitalism ca fiind cele două "sisteme socio-economice concurente".

Comentariile lui Musk din weekend au venit ca o perspectivă suplimentară asupra poziţiei politice a miliardarului. El se descrie adesea ca fiind "moderat" şi spune că preferă în general capitalismul în locul comunismului.

În 2018, Musk şi-a exprimat părerea că cei care se regăsesc în ideologia socialistă sunt "deprimanţi".

"Cei care se proclamă 'socialişti' sunt de obicei deprimanţi, nu au simţul umorului & au urmat o facultate scumpă. Soarta iubeşte ironia", scria Musk pe Twitter în iunie 2018.

În 2020, Musk i-a analizat pe Karl Marx, care a scris "Manifestul comunist", şi Adam Smith, părintele capitalismului modern. "Adam Smith pentru victorie", a scris miliardarul.

Musk şi-a dezvăluit anterior viziunea pentru un sistem de guvernare adecvat în 2018, când un alt utilizator de Twitter l-a întrebat pe Musk ce reglementări ar recomanda să fie folosite pentru a stabili un sistem de guvernare pentru o viitoare colonie pe Marte.

"Democraţie directă dorită de către popor. Legile trebuie să fie scurte, deoarece există şiretlicuri în lungime. Expirarea automată a regulilor pentru a preveni moartea prin birocraţie. Orice regulă poate fi eliminată de 40% dintre oameni pentru a depăşi inerţia. Libertate", a răspuns Musk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii