UPDATE: Elena Udrea, judecată în dosarul Gala Bute. Fostul ministru cere ca denunţătorii să-i stea alături

Acuzată de foştii săi colaboratori că lua mită, Udrea cere ca cei care au denunţat-o să vină la proces şi să-şi susţină spusele.
Elena Udrea
Elena Udrea (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

UPATE: Patru inculpaţi în dosarul Gala Bute o incriminează pe Udrea, indicând-o ca beneficiar final al mitelor luate.

Fotografiata, anul trecut, alături de Udrea la Paris, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu a declarat ca toţi bani pe care îi primea prin Tudor Breazu, ajungeau la prietena sa:

"Toţi banii primiţi prin Breazu au ajuns la Elena Udrea. Este vorba despre suma de bani menţionată de Breazu, primită prin intermediul firmei sale. Pot preciza că, personal, în două rânduri i-am dat cam până la 10.000 de euro în numerar. I-am spus că sunt de la Lungu. Se discuta despre fiecare firmă în parte. Se zicea: asta e firma de care mi-a zis Lungu", a declarat Topoliceanu, citata de Realitatea.

La rândul său, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a declarat că i-a dat o geantă în care erau 900.000 de euro fostului ministru Elena Udrea, în cabinetul ei, din partea omului de afaceri Adrian Gărdean


UPDATE: În linie cu Elena Udrea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul ministru Ion Ariton au cerut şi ei instanţei să fie judecaţi în procedură normală.

Pe de altă parte, denuţătorii Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fost consilier al acesteia, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, şi Dragoş Botoroagă au cerut să fie judecaţi prin procedură simplificată, ceea ce le-au putea aduce reducerea cu o treime a eventualelor pedepse cu închisoare pe care ar putea să le primească la finalul procesului, relatează gândul.info.

Instanţa a stabilit ulterior că îi va audia pe inculpaţii care vor judecată prin procedură simplificată.

***

Elena Udrea s-a prezentat, vineri, în faţa magistraţilor, în dosarul Gala Bute. Apărută pentru prima dată în faţa judecătorilor în acest dosar, fostul ministru a respins toate acuzaţiile care i se aduc şi a declarat că se opune cererilor foştilor săi colaboratori de judecare în procedură simplificată.

"Nu am cum să merg pe proces simplificat. În acest caz, despre care de azi pot să vorbesc liniştită, este vorba de trei foşti colaboratori ajunşi în situaţia în care au fost prinşi că au luat bani şi au sfârşit, mai repede sau mai greu, răspunzând că au luat. În felul acesta, oricine este prins că greşeşte sau că ia o spagă, dar spune că i-a dat şefului, are avantajul să rămână în libertate şi beneficiază de reduceri de pedeapsă conform Codului penal. Deci eu nu am cum să merg pe proces simplificat", a declarat Elena Udrea, citată de Hotnews, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Reamintim că patru persoane sunt implicate în acest caz: Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroaga. Trei dintre aceştia au fost colaboratori ai Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării şi Turismului – fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general al ministerului, Gheorghe Nastasia, şi fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu care, pe parcursul anchetei, aceştia au declarat că au fost intermediari ai unor sume de bani care au ajuns la fostul ministru al Dezvoltării.

Udrea neagă însă spusele lor:

"Eu am fost 72 de zile în arest pentru că nişte oameni prinşi că au luat bani au spus: "Domne, am luat, dar am luat pentru Elena Udrea". Cred că trebuie să stea în proces pentru a demonstra cum mi-au dat ei mie bani", a precizat Udrea.

Dosarul

Procurorii anticorupţie au dispus marţi trimiterea în judecată a fostului ministru Elena Udrea, în Gala Bute, sub acuzaţiile de luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, acuzat de complicitate la luare de mită, şi Rudel Obreja, reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L şi preşedintele Federaţiei Române de Box, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală (2 infracţiuni) şi spălare de bani.

Procurorii i-au mai deferit instanţei pe Gheorghe Nastasia, secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului Udrea Elena, la data faptelor, şi fost administrator al SC Last Time Studio SRL, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la dare de mită, Ana Maria Topolicenau, prietena şi denunţătoare a Elenei Udrea, director al Companiei Naţionale de Investiţii, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, pe Dragoş Marius Botoroaga, administrator al S.C. Consmin S.A., la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită şi, nu în ultimul rând, pe Ion Ariton, la data faptelor ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, actualmente senator, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Toţi aceştia sunt în arest la domiciliu.

Procurorii o acuză pe Elena Udrea că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Breazu Tudor Liberiu) au primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister. Sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv organizaţia Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja, organizatorul Galei Bute.

Udrea mai este acuzată că şi-a exercitat atribuţiile în mod nelegal şi a determinat alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Potrivit procurorilor, Ion Ariton, în calitate de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, s-a alăturat demersului prin care se urmărea crearea unui folos necuvenit lui Rudel Obreja cu prilejul organizării galei de box menţionate şi a determinat reprezentanţii mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege.

"În cursul anului 2010, ministrul Udrea Elena Gabriela a primit în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, prin intermediul lui Lungu Ştefan, foloase materiale de la Gărdean Adrian şi Gărdean Miron, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

La datele de 24.08.2010 şi 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăţi controlate de inculpatul Lungu Ştefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie. Suma menţionată reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A", arăta DNA.

De asemenea, în perioada 2010 – 2011, Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul S.C. Consmin S.A., pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

După ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, Dragoş Botoroagă dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăţi, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, Ştefan Lungu dădea banii primiţi lui Tudor Breazu, persoană apropiată atât de Udrea cât şi de Topoliceanu. Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei, mai arată procurorii.

De asemenea, în cursul anului 2011, Elena Udrea a cerut şi a primit de la Adrian Gărdean, direct şi indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

În februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Adrian Gărdean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Elena Udrea i-a cerut lui Gheorghe Nastasia să îi comunice lui Gărdean că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăţilor efectuate şi care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

Ca urmare a acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean i-a înmânat 200.000 de euro lui Ştefan Lungu, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală.

În data de 06.10.2011, Adrian Gărdean a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea Elenei Udrea, că suma remisă nu acoperea procentajul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Rudel Obreja.

Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia ministrului Udrea, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.