Egipt: Nu există dovezi că avionul rusesc A321 a fost doborât de un atac terorist

Investigatorii nu au descoperit încă dovezi care să indice faptul că avionul rusesc Metrojet A321 s-a prăbuşit deasupra peninsulei Sinai în 31 octombrie ca urmare a unui atac terorist, a declarat luni Ayman al-Muqaddam, şeful autorităţii centrale egiptene pentru accidente aeriene.
Investigatori militari ruşi examinează în 1 noiembrie 2015 rămăşiţele avionului de pasageri rusesc doborât deasupra peninsulei egiptene Sinai.
Investigatori militari ruşi examinează în 1 noiembrie 2015 rămăşiţele avionului de pasageri rusesc doborât deasupra peninsulei egiptene Sinai. (Captură Foto)

“Comitetul pentru investigaţii tehnice nu a descoperit până acum nimic care să indice o intervenţie ilegală sau o acţiune teroristă”, a declarat al-Muqaddam, adăugând că activitatea comitetului va continua.

“Specialiştii de la facultatea de inginerie a Universităţii din Cairo au fost implicaţi în analizarea rămăşiţelor. Totul a fost documentat şi în prezent ne coordonăm cu armata în vederea transportării rămăşiţelor în Cairo. După ce sunt livrate în capitală, experţii vor începe o nouă etapă de examinare”, a menţionat acesta.

Al-Muqaddam a mai susţinut că, împreună cu specialiştii ruşi, experţii egipteni examinează informaţiile despre piloţi, condiţiile tehnice şi ultimele zboruri ale avionului prăbuşit, conform Agenţiei de ştiri TASS.

Kremlinul a refuzat să comenteze în legătură cu declaraţia autorităţilor egiptene care, până acum, nu au descoperit niciun fel de dovezi care să indice faptul că un atac terorist a doborât avionul rusesc deasupra peninsulei Sinai. “Nu, (nu pot comenta declaraţia) autorităţilor egiptene”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin. “Pot aminti concluzia experţilor noştri din agenţiile relevante, care au susţinut că a fost un atac terorist.”

Avionul A321 se afla pe ruta Sharm el-Sheikh – St. Petersburg când s-a prăbuşit în 31 octombrie, la 30 de minute după decolarea din Sinaiul de Nord, 100 km sud de Al-Arish. Zborul 9268 avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului. Autorităţile egiptene au declarat că nu a supravieţuit nimeni prăbuşirii. Majoritatea pasagerilor au fost cetăţeni ruşi.

În 6 noiembrie, Vladimir Putin a fost de acord cu recomandările Comitetului Naţional pentru Antiterorism şi a ordonat suspendarea zborurilor spre Egipt. Peskov a explicat că măsura va rămâne în vigoare nu doar până la finalizarea investigaţiei tragediei, ci până când se vor lua măsuri de securitate corespunzătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe