Efortul secret al CIA de a prelua controlul asupra social media - Dezvăluiri

(Pixabay.com)
Redacţia
25.05.2024

În timp ce CIA are strict interzis să spioneze sau să desfăşoare operaţiuni clandestine împotriva cetăţenilor americani pe teritoriul SUA, un nou raport bombă din "Twitter Files" dezvăluie că un membru al Consiliului de Administraţie al InQtel - firmă de capital de risc a CIA, împreună cu "foşti" analişti ai comunităţii de informaţii (IC) şi ai CIA au fost implicaţi într-un efort masiv în 2021-2022 pentru a prelua controlul asupra sistemului de gestionare a conţinutului Twitter, după cum relatează Michael Shellenberger, Matt Taibbi şi Alex Gutentag la Shellenberger's Public (abonaţii pot consulta amplul raport de 6.800 de cuvinte aici), relatează Zero Hedge.

Potrivit "miilor de pagini de fişiere şi documente de pe Twitter", aceste eforturi au făcut parte dintr-o strategie mai amplă de gestionare a modului în care informaţiile sunt diseminate şi folosite pe reţelele de socializare, sub pretextul combaterii "dezinformării" şi a eforturilor de propagandă străină - deoarece acest complex de persoane şi organizaţii legate de guvern a făcut tot posibilul să sugereze că un controlul narativ este o problemă de securitate naţională.

Potrivit raportului, efortul a implicat, de asemenea:

  • un contractant de lungă durată al IC şi un funcţionar de rang înalt în domeniul cercetării şi dezvoltării al Departamentului Apărării, care a petrecut ani de zile dezvoltând tehnologii pentru a detecta informatorii ("ameninţări din interior") precum Edward Snowden şi cei care au divulgat informaţii de la WikiLeaks;
  • Nina Jankowicz, propusă ca şefă a Consiliului de guvernanţă pentru dezinformare al DHS, care a sprijinit operaţiunile de "război hibrid" ale armatei americane şi ale NATO în Europa;
  • Jim Baker, care, în calitate de consilier general al FBI, a ajutat la declanşarea farsei Russiagate şi, în calitate de consilier general adjunct al Twitter, a îndemnat directorii Twitter să cenzureze articolul din The New York Post despre Hunter Biden.

Jankowicz (alias "Scary Poppins"), care anterior a fost propus pentru a conduce Consiliul de guvernanţă pentru dezinformare al DHS, acum abrogat, a fost un susţinător vocal al unei reglementări mai stricte a discursului online pentru a contracara "dezinformarea galopantă". Jim Baker, în calitatea sa de consilier general al FBI şi, mai târziu, de consilier general adjunct al Twitter, a susţinut şi a pus în aplicare politici care să restricţioneze anumite tipuri de discursuri pe platformă, inclusiv decizii care au afectat vizibilitatea conţinutului sensibil din punct de vedere politic.

Mai mult, companii precum PayPal, Amazon Web Services şi GoDaddy au fost menţionate ca parte a unui efort concertat de a scoate de pe platforme şi de a descuraja financiar indivizii şi organizaţiile considerate ameninţări de către comunitatea de informaţii (IC). Această abordare reprezintă o escaladare semnificativă în utilizarea cooperării corporative pentru a realiza ceea ce ar putea fi considerat, în esenţă, cenzură sub pretextul securităţii naţionale.

Nina Jankowicz şi Grupul Alethea

Nina Jankowicz era o mare admiratoare a lui Christopher Steele, arhitectul infamului Dosar finanţat de Clinton care a stat la baza farsei Trump-Rusia şi care s-a alăturat corului de agenţi de dezinformare care au minimalizat bomba laptopului lui Hunter Biden. Jankowicz a fost anterior cercetător în domeniul dezinformării la Wilson Center şi a consiliat Ministerul ucrainean de Externe în cadrul programului Fulbright-Clinton Public Policy Fellowship. De asemenea, a supravegheat programele pentru Rusia şi Bielorusia la National Democratic Institute.

Jankowicz compară lipsa de reglementare a discursului pe reţelele de socializare cu lipsa de reglementare guvernamentală a automobilelor în anii 1960. Ea solicită o abordare "transplatformă" şi public-privată, astfel încât orice măsuri sunt luate să fie aplicate de Google, Facebook şi Twitter, simultan.

Jankowicz indică Europa ca model pentru reglementarea discursului.

"Legea NetzDG din Germania impune companiilor de social media şi altor gazde de conţinut să elimine discursurile "evident ilegale" în termen de 24 de ore", afirmă ea, "sau riscă o amendă de până la 50 de milioane de dolari".

În schimb, în SUA, se plânge ea, "Congresul nu a adoptat încă un proiect de lege care să impună chiar şi cele mai elementare reglementări legate de social media şi de publicitatea electorală".

Într-o carte din 2020, How to Lose the Information War: Russia, Fake News, and the Future of Conflict (Cum să pierdem războiul informaţional: Rusia, Fake News şi Viitorul Conflictului), Jankowicz laudă un expert în securitate cibernetică al NATO pentru că a creat un "Centru de excelenţă", un concept promovat de Renée Diresta de la Stanford Internet Observatory, în care a prezentat argumentele pentru Consiliul de guvernanţă pentru dezinformare (acum eşuat) pe care Jankowicz avea să îl conducă pentru scurt timp.

Un an mai târziu, Jankowicz a început să lucreze cu firma de consultanţă "anti-dezinformare" Althea Group, al cărei personal este format din "foşti" analişti ai IC.

Althea a urmărit în mod special ZeroHedge la un moment dat, prezentând un "dosar" care sugera că ar fi contribuit la "creşterea panicii online" pe fondul prăbuşirii spectaculoase a Silicon Valley Bank.

Printre instituţiile cărora le-a vândut acest dosar se numără Bloomberg - care a ales să excludă ZeroHedge din raportul lor în urma unui scurt schimb de e-mailuri. În cele din urmă, unul dintre agenţii lor a publicat dosarul pe Twitter, doar pentru a fi ironizat ca fiind un propagandist.

Teza lor privind SVB a fost demitizată de un raport al Rezervei Federale, care a recunoscut că propriile sale eşecuri de reglementare au contribuit la prăbuşirea băncii.

Alethea a obţinut în special 20 de milioane de dolari în cadrul unei finanţări din seria B, condusă de Google Ventures.

Un alt agent al Alethea Group până în iulie 2021 a fost Cindy Otis, fostă analistă CIA; Ea a scris o carte intitulată "True or False: A CIA Analyst's Guide to Spotting Fake News" (Adevărat sau fals: Ghidul unui analist CIA pentru depistarea ştirilor false) în care îi mulţumeşte lui Pieter "Mudge" Zatko - un hacker notoriu care a fost angajat de Twitter pentru a "aborda totul, de la paşi greşiţi de inginerie la dezinformare", scria la vremea respectivă Reuters.

Potrivit lui Jankowicz, "Angajarea mea cu normă întreagă la Alethea a început la 13 septembrie 2021. Cindy Otis a părăsit Alethea înainte de această perioadă. Din cunoştinţele mele, ea nu a mai fost angajată la Alethea de atunci".

"Munca mea cu Alethea Group în calitate de consultant (vara anului 2021) s-a concentrat în mod restrâns pe expertiza mea în materie legată de Rusia. Am efectuat traduceri în limba rusă şi am oferit o analiză culturală. Când m-am alăturat Alethea în calitate de angajat (toamna anului 2021), munca mea s-a concentrat în întregime pe produsele publice: Modificări ale site-ului Alethea, editarea rapoartelor publice, legătura cu mass-media etc.", a continuat ea.

Minte Nina?

Potrivit lui Shellenberger şi altora, "această afirmaţie contrazice contractul de declaraţie de muncă al Alethea Group cu Twitter, care o menţionează ca "director de cercetare tehnică" pentru munca legată de gestionarea dezinformării de către Twitter în timpul alegerilor din 2020 şi, în mod specific, o "analiză retrospectivă a modului în care preşedintele de atunci Trump sau alte personaje cheie ar fi putut încălca politicile Twitters [sic] sau ar fi putut valorifica platforma într-un mod care ar fi putut contribui la evenimente cheie...".

Fondatoarea Alethea Group, Lisa Kaplan, a declarat că Nina Jankowicz "nu a primit niciodată titlul de director de cercetare tehnică, care este o referire la o categorie de muncă pentru un contract".

"Noi respectăm confidenţialitatea clienţilor şi nu discutăm relaţiile cu aceştia. Analizând fişele de pontaj ale Ninei, aceasta a oferit sprijin unui client pe care nu îl pot dezvălui, însă pot confirma că, în timp ce era angajată ca director pentru afaceri externe, Nina nu a efectuat niciodată lucrări la Alethea în numele Twitter", a adăugat Kaplan.

Când i s-a arătat declaraţia de muncă în care era trecută ca "Personal al furnizorului", Jankowicz a menţionat: "Nu am mai văzut niciodată acest document. O declaraţie de lucru este, în general, un document speculativ care informează clienţii cu privire la potenţialul personal şi planurile de lucru. De obicei, acestea sunt redactate pentru a permite contractanţilor un anumit grad de flexibilitate în implementare, prin enumerarea personalului chiar dacă nu este alocat unui anumit proiect, în cazul în care ar putea efectua lucrări viitoare pentru acel proiect. Presupun că acest lucru s-a întâmplat în acest caz."

De fapt, contractul de muncă dintre Alethea şi Twitter a fost un contract formal între cele două firme, semnat de fondatorul şi directorul executiv al Alethea şi de directorul principal şi consilierul general asociat al Twitter, iar contractul specifică: "Orice modificare a personalului enumerat mai sus trebuie să fie aprobată în scris de Twitter". Nu există nicio înregistrare în dosarele Twitter a vreunei modificări a personalului proiectului.

"Doamna Otis şi cu mine am fost prieteni şi colegi înainte de scurta mea perioadă acolo şi am rămas prieteni şi colegi. Da, ştiam că doamna Otis lucrase - accent pe timpul trecut - la CIA. Acest lucru nu constituie o 'relaţie' cu comunitatea de informaţii", s-a apărat Jankowicz.

După un atac de phishing asupra angajaţilor Twitter în iulie 2020, în urma căruia pe contul lui Joe Biden s-a scris pe Twitter "Dau înapoi comunităţii. Toţi Bitcoin trimişi la adresa de mai jos vor fi trimişi înapoi dublaţi! Dacă trimiteţi 1.000 USD, eu voi trimite înapoi 2.000 USD", împreună cu o adresă de portofel criptografic (postări false similare au fost trimise de pe conturile lui Barack Obama, Michael Bloomberg şi Elon Musk), Graham Ivan Clark, în vârstă de 17 ani, a fost arestat.

Trei luni mai târziu, Jack Dorsey a scris într-un e-mail: "Mudge a semnat".

La mai puţin de trei luni mai târziu, Zatko a făcut prima sa recomandare importantă către directorii Twitter: „angajaţi Grupul Alethea.”

„Consider că o investigaţie externă ar putea fi foarte valoroasă. Aş recomanda Grupul Alethea pentru abordarea dezinformării”, a spus el pe canalul Slack al companiei.

Twitter a autorizat mişcarea. Câteva săptămâni mai târziu, Zatko a sugerat ca echipa juridică a Twitter să angajeze Alethea pentru un raport axat pe 6 ianuarie.

"După cum oamenii pot înţelege", a scris el pe 4 februarie 2021, "încă se întâmplă multe lucruri în jurul datei de 6 ianuarie şi a alegerilor din 2020 în general. Alethea este o firmă de consultanţă de tip boutique, specializată în operaţiuni de dezinformare şi de contra-măsuri. Ei au lucrat cu mine şi cu Yoel [Roth]".

Între timp, la 24 martie 2021, Zatko a trimis prin e-mail un raport de 12 pagini care împinge la o cenzură mai mare legată de guvern - sugerând că "Organizaţiile şi oamenii din spatele acestei recomandări au conexiunea [sic] pentru a ajunge în faţa persoanelor potrivite din administraţie".

Co-autori ai raportului sunt Vivian Schiller de la Institutul Aspen, care a condus "pre-bunking" al poveştii despre laptopul lui Hunter Biden, şi Clint Watts, autorul farsei Hamilton68, şi este publicat de Centrul Mossavar-Rahmani de la Harvard Kennedy School şi de Centrul Stern pentru Afaceri şi Drepturile Omului de la NYU.

Apoi a ieşit la iveală că Zatko, care a promovat firma Alethea, "s-a angajat cu membri ai agenţiilor de informaţii americane..." După cum notează Public, "atitudinile faţă de Zatko aveau să fie cu totul altele doi ani mai târziu".

Zatko a devenit informator, a dat în judecată compania şi a ajuns la o înţelegere pentru 7,75 milioane de dolari. El a depus apoi o plângere la Departamentul de Justiţie, la SEC şi la FTC, susţinând că directorii Twitter au indus în eroare guvernul, au fost neglijenţi în ceea ce priveşte protecţia datelor utilizatorilor şi au încălcat un decret de consimţământ din 2011 cu FTC.

Cineva a divulgat plângerea lui Zatko către Washington Post, care a contactat Twitter pentru comentarii la 19 august 2022.

Într-un document pe Google Doc partajat, datat 21 august 2022, numit "Comms Statements/Tracking", directorii Twitter au pus la punct formularea unui răspuns pentru presa de ştiri cu privire la acuzaţiile lui Zatko.

Îngropată adânc în această discuţie se afla această frază revelatoare:

"Fără ştirea sau sprijinul conducerii sau al Consiliului de administraţie, Twitter a aflat că Zatko s-a angajat cu membri ai agenţiilor de informaţii din SUA şi a încercat să încheie un acord formal care să-i permită să lucreze cu aceştia şi să le furnizeze informaţii".

CIA, In-Q-Tel şi Alethea

La sfârşitul anului 2022, Alethea a primit 10 milioane de dolari de la Ballistic Ventures, al cărui partener general este Ted Schlein. Ted "oferă consultanţă comunităţii de informaţii din SUA, face parte din consiliul de administraţie al InQTel [firmă de capital de risc orientată spre misiune a CIA] şi a fost numit recent membru al consiliului de administraţie al Comitetului consultativ pentru securitate cibernetică al CISA".

În 2022, IQT a publicat un raport care descrie "Atelierul său de dezinformare", care a recomandat mai multe activităţi similare cu cele oferite de Alethea, inclusiv "Urmărirea confluenţei naraţiunilor negative".

Schlein nu poate nici confirma, nici infirma...

Potrivit Wall Street Journal, o treime din investiţiile IQT erau secrete începând cu 2016. De asemenea, The Journal a raportat că Schlein a avut cel puţin o legătură cu o firmă în care a investit IQT, şi asta cu peste şapte ani în urmă.

"Nu îi cunosc pe Zatko, Jankowicz sau Otis. Lisa este director general al Alethea şi fac parte din consiliul de administraţie al acesteia", a declarat Schlein. El a adăugat că nu are cunoştinţă de nicio relaţie între Alethea şi CI şi că nu are niciun rol operaţional în cadrul firmei.

"Am sentimentul că Alethea este un produs secundar al lui Ted Schlein", a declarat un antreprenor din domeniul high-tech, "iar directorul general este doar un şef titular....Fără o experienţă semnificativă, nu îmi este clar cum a primit [Lisa Kaplan] 10 milioane USD într-o rundă de serie A."

În martie 2022, Departamentul pentru Securitate Internă l-a numit pe Schlein membru al consiliului său consultativ.

Iată ce spune Kaplan despre promovarea cenzurii agresive:

"Suntem acum aproximativ la jumătatea raportului Public. După cum observă cu acurateţe utilizatorul X Sean Michael Murray: 'Este un raport atât de bine documentat... şi este atât de mult context de rezumat în această postare, încât cel mai bine este să-l citiţi...'".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor