Efectul ridicării politicii "Zero-COVID": Cererea de petrol a Chinei va atinge un nivel record în 2023

(Getty Images)

Consumul de petrol al Chinei ar urma să urce cu 800.000 de barili pe zi în acest an, până la un nivel record de 16 milioane, după ce Beijingul a renunţat la politica strictă de "zero COVID" şi şi-a redeschis graniţele, arată o estimare medie a 11 consultanţi axaţi pe China, chestionaţi de Bloomberg News.

După valul iniţial de ieşire din Covid după ridicarea celor mai stricte restricţii, cererea chineză de petrol va reveni începând cu trimestrul al doilea, ceea ce va creşte şi cererea globală de petrol pentru acest an, spun mulţi analişti.

În ciuda faptului că importurile de ţiţei ale Chinei în 2022 au fost uşor mai mici decât în anul precedent, pentru al doilea an consecutiv, importurile de ţiţei din decembrie au crescut cu 4% pe an, pentru a treia cea mai mare achiziţie lunară din 2022, au arătat vineri datele.

În pofida valului actual de COVID, China se pregăteşte pentru redeschidere prin emiterea unui lot uriaş de cote de import de petrol pentru rafinăriile sale private.

"Cotele mai mari susţin perspectiva redresării cererii chineze în acest an, iar schimbarea mai rapidă decât se aştepta a politicii Covid înseamnă că redresarea cererii ar putea fi mai robustă decât se aştepta iniţial", au declarat săptămâna aceasta Warren Patterson şi Ewa Manthey, strategi la ING.

Cererea globală de petrol în 2023 ar urma să crească cu aproximativ 1,7 milioane de bpd, din care 50% va fi determinată de China, potrivit ING, care spune că "ar putea exista un anumit risc de creştere a acestei" prognoze.

"Pe măsură ce rata de infectare a Chinei încetineşte după Anul Nou chinezesc, vedem o revenire a cererii interne de petrol. Pe măsură ce populaţia ajunge pe şosele şi în aer, estimarea noastră este că în 2023 consumul de petrol din China va creşte cu aproximativ 1,0 milioane de b/d, o performanţă impresionantă având în vedere că cererea din primul trimestru se va contracta probabil cu 190.000 b/d", a declarat joi Gavin Thompson, vicepreşedinte, Energy - Asia Pacific, la Wood Mackenzie.

"Aşteptaţi-vă la un T2 deosebit de optimist, cu China adăugând 1,36 milioane b/d faţă de acelaşi trimestru din 2022, cea mai puternică creştere din peste un deceniu (excluzând saltul post-Covidi), care va susţine preţuri mai mari", a adăugat Thompson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie