“Efectul George Simion”: S-a lăsat cu “execuţii” la nivel înalt în partidul lui Florin Călinescu

Marius Lazăr
Marius Lazăr (Facebook/marius.lazar.pv)

Doi copreşedinţi ai Partidului Verde, Marius Lazăr şi Lavinia Cosma, au fost daţi afară din partid după ce au fost acuzaţi că voiau să preia abuziv controlul partidului şi că intenţionau să facă imagine pentru PSD. La rândul său, grupul de susţinere a celor doi îi acuză pe secretarul general Silviu Dumitru şi pe fostul preşedinte Florin Călinescu că doreau o colaborare cu AUR, relatează G4Media.ro.

De asemenea, Marius Lazăr contestă decizia de demitere pe care o consideră că fiind ilegală.

Potrivit unui document emis de Biroul Naţional Permanent (BPN) al Partidului Verde, Marius Lazăr şi Lavinia Cosma sunt acuzaţi, printre altele, că ar fi demis din funcţii mai mulţi membri ai BPN, vicepreşedinţi şi preşedinţi de filiale judeţene, fără respectarea procedurii şi fără să se ţină seama de faptul că şedinţa nu întrunea cvorumul necesar. Apoi ar fi propus votarea în funcţii de decizie persoane “care nu erau prezente, nu aveau adeziune, nu le cunoştea nimeni din partid activitatea”.

“Marius Lazăr-Iosip şi Lavinia Cosma, timp de 7 luni de zile, au avut o activitate de manipulare, intoxicare, diversiune şi subminare a intereselor Partidului Verde, prin simularea unei activităţi politice sau a unor campanii publice”, mai susţine documentul.

Totodată, surse din interiorul partidului au declarat pentru G4Media că scopul ascuns al conducerii Partidului Verde ar fi fost acela de a repeta istoria din 2012 când fosta conducere a candidat pe listele PSD.

“PSD e interesat de Partidul Verde. În Europa, partidele socialiste fac alianţe cu verzii, dar noi nu suntem Germania. Suntem prea mici acum să negociem cu PSD, deşi electoratul verde din România s-ar ridica la 8-12%. Acest curent este în creştere, iar partidele de aici vor să tragă din seva aceasta, să ne minimalizeze şi să ne ţină sub control. Scopul era ca Marius Lazăr şi Lavinia Cosma să facă înţelegere cu PSD în 2024, aşa cum s-a întâmplat în 2012, când Ovidiu Iane şi Remus Cernea au candidat pe listele PSD”, a declarat una dintre surse.

Conform site-ului citat, Marius Lazăr are legături înrădăcinate cu PSD: în anii '90, a fost consilierul lui Ion Iliescu, iar apoi al lui Mircea Geoană; a mai fost secretar executiv PSD, iar în 2009 a devenit secretar de stat la Ministerul Muncii; în 2011 a fost lider al PSD Arad, până ce a fost exclus din partid pe motiv că l-a criticat pe Victor Ponta. Lazăr a ajuns copreşedinte al Partidului Verde în septembrie 2022, alături de Lavinia Cosma.

De partea sa, Lazăr a declarat că demiterea sa din partid este nestatutară, că există legături între secretarul general al partidului şi AUR şi că problemele au început acum două luni, când ar fi solicitat ca bunurile digitale să revină partidului.

“Secretarul general Silviu Dumitru a declanşat o presiune construind împotriva mea un grup de demitere. Noi, în mod statutar, am declanşat Congresul extraordinar care se va ţine la Buşteni pe 27 mai 2023. Demiterea aceasta este ilegală, nestatutară. Până joi, vom depune o moţiune împreună cu colegii care fac parte din această echipă. Toate aceste tensiuni au apărut de la presiunile pe care le-a făcut AUR la adresa mea. George Simion mi-a dat mai multe telefoane pentru că doreşte o colaborare cu Partidul Verde. Este de notorietate relaţia de prietenie dintre secretarul general Silviu Dumitru, fostul preşedinte Florin Călinescu şi George Simion”, a afirmat Lazăr.

La rândul ei, Lavinia Cosma, fostă deputată USR, a susţinut teoria lui Lazăr, precizând:

“Nu vor reuşi să pună mâna pe Partidul Verde pentru că este un partid european, nu finanţat de Putin şi de ruşi”.