Efectele cutremurului din Afganistan: Clinică cu cinci paturi pentru 500 de pacienţi răniţi

Centrul de sănătate Gayan, Afganistan
Centrul de sănătate Gayan, Afganistan (Captură ecran)

Afganistanul se confruntă cu o lipsă acută de paturi în condiţiile acordării de tratament sutelor de victime rănite pe care cutremurul cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter le-a lăsat în urmă, miercuri. Potrivit BBC, din cei 500 de pacienţi care au fost aduşi joi dimineaţă la o clinică din Gyan, în estul Afganistanului, 200 au murit.

Unitatea are doar cinci paturi, dar cutremurul de marţi a lăsat chiar şi aceste resurse precare inutilizabile.

"Toate camerele clinicii au fost distruse", a declarat Muhammad Gül, membru al personalului de la clinica amintită.

Gül relatează că un elicopter a transportat pe calea aerului câţiva pacienţi din districtul izolat din provincia Paktika către oraşe pentru a fi trataţi, iar doi doctori se ocupă de o clinică improvizată în aer liber pentru a încerca să trateze oamenii care nu aveau unde să plece.

Generatorul care furnizează energie electrică are doar o rezervă limitată de combustibil, iar ajutorul promis de alte provincii nu s-a materializat încă.

Între timp, victimele continuă să sosească.

"Sunt zeci de persoane care au nevoie de ajutor medical imediat. Nu cred că vor supravieţui peste noapte", a adăugat Gül.

Cutremurul a lovit zone colinare sărace, cu clădiri care nu puteau să facă faţă şocului. Sute de case au fost distruse şi au avut loc alunecări de teren. Gyan este una dintre cele mai afectate zone. Mulţi oameni au rămas blocaţi sub dărâmături.

Agenţiile internaţionale de dezvoltare au înfiinţat o clinică acolo în urmă cu câţiva ani. Aceasta trebuia să se ocupe de afecţiuni minore şi să trimită oamenii la spitalele din marile oraşe pentru tratamente mai importante. Nu avea un departament de urgenţe şi pentru accidentări.

De când talibanii islamişti de linie dură au preluat puterea în întreaga ţară în august anul trecut, multe agenţii internaţionale de ajutorare au părăsit ţara. Sistemul medical s-a confruntat cu lipsuri grave de provizii şi de personal.

Când guvernatorul interimar al districtului talibanilor a vizitat Gyan marţi, oamenii au strigat la el, spunându-i să plece, a declarat pentru BBC un voluntar dintr-un district vecin.

"Talibanii nu sunt capabili să facă faţă acestui dezastru. Nu există niciun sistem. Şi nu putem spera la ajutor internaţional. Lumea a uitat de Afganistan", a declarat voluntarul, care nu a dorit să fie numit.

Chiar şi înainte de preluarea puterii de către talibani, serviciile de urgenţă din oraşele mari ale ţării aveau o capacitate limitată de a răspunde la dezastrele naturale. Existau puţine avioane şi elicoptere disponibile.

Potrivit autorităţilor medicale din Paktika, în regiune este o lipsă severă de analgezice şi antibiotice.

Unul dintre medicii de la clinica improvizată din Gyan s-a dus acolo din districtul vecin Ghazni pentru a face voluntariat.

Era un tânăr tată care suferise o fractură toracică şi care plângea şi întreba de membrii familiei sale, inclusiv de copiii săi, a povestit medicul.

"Mi-a cerut să îl las să moară dacă nu sunt în viaţă", a adăugat doctorul.

Majoritatea pacienţilor erau bărbaţi, deoarece femeile şi copiii aveau mai puţine şanse să se elibereze de sub dărâmături şi din clădirile distruse, a spus medicul.

Unii copii se aflau la clinică fără părinţii lor, inclusiv un băiat de opt ani grav rănit.

"Îi implora pe oameni să meargă şi să-i ajute părinţii şi fraţii care erau blocaţi în casă. Apoi a auzit pe cineva spunându-mi că toţi sunt morţi, iar el a plâns şi a devenit inconştient", a spus medicul.

BBC a primit fotografii cu oameni cu răni deschise care aşteptau să fie consultaţi la clinică. Se pare că în zonă sunt cadavre care zac pe jos.

Nu sunt prezenţi lucrători umanitari oficiali, dar oameni din zonele învecinate sosesc pentru a ajuta la eforturile de salvare. Un salvator voluntar din oraşul Urgun, aflat în apropiere, ajuta la scoaterea persoanelor prinse printre dărâmături. El a declarat că a găsit 40 de cadavre încă de dimineaţă, majoritatea fiind copii mici. Dar chiar şi pentru cei care au reuşit să iasă cu viaţă, viitorul pare sumbru.

"Nu avem acces nici măcar la apă curată pentru a spăla rănile şi este extrem de cald. Cred că, în curând, infecţia se va răspândi", a declarat medicul voluntar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe