Economist proeminent refuză Legiunea de Onoare a Franţei
Un economist francez influent a criticat guvernul socialist aflat la conducerea Franţei prin refuzul de a accepta cea mai înaltă distincţie civilă a ţării, Legiunea de Onoare.
“Refuz această nominalizare deoarece nu cred că este rolul guvernului să decidă cine este onorabil”, a declarat în 1 ianuarie 2015 Thomas Piketty, autorul lucrării Capitalul în Secolul al XXI-lea.
El a adăugat că ar fi mai eficient dacă guvernul s-ar concentra pe “relansarea creşterii economice în Franţa şi Europa”.
Deşi proeminentul autor a menţinut la un moment dat relaţii strânse cu Partidul Socialist, totuşi, el a devenit un critic tot mai făţiş al preşedintelui francez Francois Hollande.
Lucrarea lui Piketty, “Capitalul în Secolul al XXI-lea”, a analizat inegalitatea existentă în cadrul bogăţiei şi a veniturilor în ultimii 250 de ani.
Câştigătorul Premiului Nobel, economistul Paul Krugman, a declarat că lucrarea lui Piketty este “cea mai importantă carte despre economie a anului şi poate a deceniului”.
Analiza şi sugestiile politice ale lui Piketty, totuşi, s-au dovedit a fi controversate în cercurile academice.
Legiunea de Onoarea a fost decernată de la instituirea sa de către Napoleon I la începutul secolului al XIX-lea unui număr de peste de 92.000 de persoane, printre care şi marele om politic şi reper moral român Corneliu Coposu.
În ciuda faptului de a fi cea mai înaltă distincţie civilă în Franţa, disticţia a fost ocazional respinsă de către unele personalităţi, Jacques Tardi, unul dintre cei mai renumiţi caricaturişti ai Franţei, refuzând-o anul trecut. În 1945 filosoful şi scriitorul comunist Jean-Paul Sartre a refuzat distincţia, în numele principiilor libertăţii, iar în 1964 acesta a respins şi premiul Nobel pentru literatură, menţionând că nu este interesat de recompensele oficiale.
De asemenea, unele personalităţi s-au folosit de mediatizarea de care se bucură decernarea acestei distincţii pentru a atrage atenţia asupra unor probleme grave existente în societatea franceză sau în lume. Astfel, în 2012, cercetătoarea Annie Thebaud-Mony, specialistă în cancere declanşate ca boli profesionale, a refuzat premiul pentru a denunţa nepedepsirea crimelor industriei şi indiferenţa faţă de sănătatea muncii.