Lazăr, mişcare surpriză: A blocat ancheta parlamentară condusă de Dragnea privind alegerile din 2009

Pe fundalul speculaţiilor potrivit cărora scopul real al comisiei de anchetă parlamentară privind presupusa fraudare a alegerilor din 2009, în fruntea căreia s-a pus însuşi Liviu Dragnea, ar fi eliminarea şefei DNA, Parchetul General a făcut o mişcare surpriză care aruncă totul în aer.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

La scurt timp după ce procurorul general Augustin Lazăr a atras atenţia că magistraţii nu pot fi audiaţi decât de alţi magistraţi şi nu au ce căuta în comisii de anchetă de genul celei nou înfiinţate la comanda PSD-ALDE care vizează alegerile din 2009, cu referire la şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, Parchetul General a anunţat că a deschis dosar în acest caz.

Prin această mişcare, Lazăr practic a blocat ancheta parlamentară privind presupusa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009, despre care se spune că o viza pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Potrivit legii, deschiderea unui dosar penal blochează înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pe aceeaşi temă.

"În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie, la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege.

În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică", se arată într-un comunicat remis de Parchetul General.

Cu o zi înainte să fie pus sub acuzare de DNA pentru mărturie mincinoasă, jurnalistul Dan Andronic a susţinut, într-un articol publicat în Evenimentul Zilei, că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, procurorul şef al DNA, fostul prim adjunct al SRI Florian Coldea şi alţi înalţi demnitari s-ar fi întâlnit acasă la Gabriel Oprea şi ar fi sărbătorit faptul că "au câştigat alegerile pentru Băsescu".