Drulă, despre oferta Guvernului pentru cei din Educaţie: Aproape că am retrăit momentul cu “Nicule, mai dă-le o sută de lei”

Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (USR)

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat, miercuri seara, la postul B1 TV, că oferta făcută de reprezentanţii Guvernului sindicatelor din educaţie reprezintă “o lipsă de respect şi o sfidare” la adresa profesorilor. Oferta constă în acordarea unui card pentru cadrele didactice şi auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie şi 1.500 în octombrie.

“E şocant acest moment de lipsă de respect, de sfidare a profesorilor. Aproape că am retrăit acel moment cu 'Nicule, mai dă-le o sută de lei'. Nicu, aici, aproape că e Nicu Ciucă. Şi nu sunt o sută, sunt o mie, de data acesta. Profesorii au cerut salarii, adică un venit regulat, care să vină mai mare, care măcar să le compenseze inflaţia, pentru că salariul de debutant de 2.400 de lei e echivalent cu unul de vreo 2.000 de lei.

Atitudinea domnului Neacşu, care înţeleg că era ca un soi de vătaf acolo şi care a spus că este o ofertă finală, atitudinea acestei coaliţii care îi pofteşte aşa, din vârful buzelor, pe profesori înapoi la clasă - am văzut nişte declaraţii ale purtătorului de cuvânt al PNL, care a spus să protesteze, dar să îşi pună o banderolă pe mâini, să facă grevă japoneză - asemenea sfidare faţă de o categorie socio-profesională eu nu îmi aduc aminte”, a precizat Drulă, citat de Agerpres.

De asemenea, Drulă a criticat şi faptul că la negocierile cu sindicatele a participat “brigada a doua din guvern”, cu absenţa liderilor partidelor din coaliţie:

“Unde este premierul Ciucă? Unde e viitorul premier Ciolacu? (...) Asta după ce, sâmbătă, Marcel Ciolacu avuse acea revelaţie, că agenda populaţiei e alta decât agenda lor şi au zis că opresc toate negocierile. Deci ei sunt la negocieri acum (pentru formarea viitorului guvern, n.r.)? Eu pot să vă spun că un loc unde au fost prezenţi ambii în Parlament, pentru că unul e senator, celălalt e deputat, a fost la votul de învestire a şefului ANRE, pe 12.000 de euro, şi la votul pentru Vali Zgonea, pe 11.000 de euro. Asta arată care sunt priorităţile. Dacă e vorba de eliminat pensiile speciale, s-a rezolvat, nu se poate. Dacă e vorba de oprit orice fel de cheltuieli inutile, de tăiat din sinecurile care au cocoşat statul român, acolo nu se poate nimic”.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri, după negocierile cu sindicatele, că PNRR nu permite creşteri de salarii sau sporuri la profesori. Dar, conform G4Media.ro, realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicţie legată de majorări salariale.

“Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiţionalităţile europene stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt în momentul ăsta la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri”, a susţinut Neacşu.

Cu toate acestea, potrivit G4Media, Guvernul şi Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari:

– Martie 2023: Toţi bugetarii care lucrează cu fonduri europene au primit sporuri printr-o Ordonanţă de urgenţă a guvernului Ciucă.

– Mai 2023: Parlamentul a votat salarii cu până la 50% mai mari şi creşterea numărului de angajaţi la Administraţia Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de salarii.

– Martie 2023: Parlamentul a votat acordarea unui spor la salariu de 25% pentru angajaţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru presupusă suprasolicitare neuropsihică. USR a atacat legea la CCR, care a declarat-o neconstituţională

– Aprilie 2023: Magistraţii şi-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută şi solicită sumele restante pe ultimii 5 ani.

– Martie 2023: Parlamentul a votat creşteri de salarii pentru angajaţii de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne