Dragoş Tudorache: R. Moldova are nevoie imediată de alegeri pentru un Parlament credibil şi responsabil

Doar după reluarea reformelor esenţiale, UE va da R. Moldova acces la finanţare şi oportunităţi, afirmă europarlamentarul.
Ioan Dragos Tudorache
Ioan Dragos Tudorache (Florin Chirila/Epoch Times)

Europarlamentarul Dragoş Tudorache susţine că Moldova are nevoie imediată de alegeri în cadrul cărora cetăţenii să-şi exprime în mod asumat opţiunile în contextul politic, economic şi geostrategic complicat din prezent.

„Acum, e prioritară o guvernare stabilă şi legitimă, cu un Parlament la fel de credibil şi responsabil. Doar în acest fel, moldovenii pot trece prin criza COVID, doar aşa se pot relua reformele esenţiale pentru modernizarea ţării şi pentru reluarea unor parteneriate externe serioase, care să dea ţării acces la finanţare şi oportunităţi economice”, a declarat Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova.

Este greu de înţeles de ce preşedinta Maia Sandu pare să fie singura care luptă în mod autentic pentru acest obiectiv. Faptul că opozanţii politici recurg la acuzaţii din repertoriul uzurpării puterii în stat este disonant cu nevoile ţării, a adăugat acesta amintind că din cauza instabilităţii guvernamentale R. Moldova a ratat recent 60 de milioane de euro dintr-un ajutor de 100 de milioane de euro oferit de România.

„În aceeaşi situaţie se găseşte şi acordul financiar cu UE, care nu poate fi accesat din cauza neîndeplinirii condiţionalităţilor şi a întârzierilor în aplicarea măsurilor convenite”, a precizat Dragoş Tudorache, menţionând că aşteaptă o aliniere onestă a forţelor politice în spiritul interesului naţional.