Dorin Recean: Insistăm în continuare ca Tiraspolul să accepte grantul de 60 milioane euro oferiţi de Uniunea Europeană
![](https://image.epochtimes-romania.com/2023/11/165232_top.jpg)
În contextul în care opţiunea oferită regiunii transnistrene de către Guvernul de la Chişinău împreună cu Uniunea Europeană nu a fost acceptată de regimul separatist de la Tiraspol, autorităţile au decis că tot ce pot face în aceste momente este să permită gazului rusesc să fie livrat către Transnistria şi „să ne asigurăm că aceste livrări corespund legislaţiei naţionale şi internaţionale”, a explicat premierul Dorin Recean miercuri, 12 februarie, după şedinţa Guvernului.
„Eu aud voci şi păreri care spun că trebuie să îi lăsăm să îngheţe, să plătească pentru nu ştiu ce acolo, dar noi suntem un stat, trebuie să acţionăm nu din emoţii, înţeleg această emoţie de inechitate. Noi vorbim despre faptul că trebuie să ajutăm nişte oameni concreţi, familii, copii, bătrâni, care dacă nu ne asigurăm că livrările de gaze naturale sunt reluate, riscă să îngheţe, să rămână fără lumină, fără apă şi aşa mai departe.
Decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) se referă la un lucru simplu, să se permită Moldovagaz, care este unicul agent economic care poate livra gaze naturale în stânga Nistrului în baza contractului pe care îl are cu Gazprom-ul şi care expiră în anul 2026, să furnizeze gaze naturale din altă sursă decât Gazprom”, a declarat Recean.
Totodată, el a ţinut să specifice că în momentul în care Chişinăul va determina că industriile din stânga Nistrului încep să funcţioneze, „în special mă refer la industriile mari, Guvernul va interveni imediat cu impozitarea livrărilor, în aşa fel încât să protejăm agenţii economici de pe malul drept al Nistrului”.
Un lucru important, punctat de premierul moldovean, este că Guvernul nu aranjează vreo tranzacţie.
„Guvernul insistă în continuare ca cei din stânga Nistrului să accepte oferta de 60 milioane euro din banii gratuiţi oferiţi de Uniunea Europeană. La această etapă înţelegem că celor din stânga Nistrului nu li s-a permis să accepte această ofertă pentru că ea vine cu condiţii foarte clare”, a mai menţionat Dorin Recean.
Premierul a mai adăugat că în aceste momente Guvernul nu aranjează vreo tranzacţie şi nici nu validează vreo tranzacţie. Ceea ce face Guvernul este să permită gazului să poată să fie livrat în stânga Nistrului, unde îngheaţă oamenii, şi să se asigure că aceste livrări corespund legislaţiei naţionale şi internaţionale.
„Este pentru prima dată când Moldovagaz a cumpărat pentru Tiraspoltransgaz din banii din stânga Nistrului, într-o tranzacţie de pe BRM, adică de pe Bursa Română de Mărfuri, 2,5 milioane de metri cubi de gaz şi este o premieră când s-au plătit absolut toate taxele, inclusiv taxa pe valoare adăugată.
Noi întotdeauna am spus celor din stânga Nistrului că este timpul să treacă la relaţii de piaţă, să treacă la preţuri de piaţă, atât pentru consumatorii industriali şi în primul rând pentru consumatorii industriali, dar şi gradual pentru cetăţenii din stânga Nistrului. Este adevărat că ei au nevoie să facă o transformare radicală, dar trebuie să o facă”, a remarcat Dorin Recean.
Menţionăm că în perioada 1-10 februarie, Energocom a achiziţionat circa 26,5 milioane de metri cubi de gaze naturale din cadrul grantului de 20 milioane euro oferit de Uniunea Europeană pentru a fi livrate locuitorilor din regiunea transnistreană.
În prezent, regimul separatist de la Tiraspol a refuzat ajutorul de 60 milioane euro propus de UE, iar regiunea transnistreană ar urma sa fie aprovizionată cu gaze de o companie maghiară, dintr-un „credit rusesc” cu multe necunoscute. Compania ungară, care ar urma să furnizeze gaz regiunii transnistrene, are nevoie şi de un acord cu operatorul de transport din Ucraina. Dacă totul va fi pus la punct la timp, livrările ar urma să înceapă pe 13 februarie.