Dorin Chirtoacă va participa la funeraliile Regelui Mihai I al României

Cu toate că procurorul anticorupţie pe cazul lui Dorin Chirtoacă s-a arătat împotrivă chiar de la început, motivând că există riscul ca Chirtoacă să nu mai revină în ţară, instanţa i-a permis primarului suspendat să meargă la funeraliile Regelui Mihai.
Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Primarul suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, va participa totuşi la funeraliile Regelui Mihai I al României, după ce judecătorul a eliberat paşapoartele acestuia şi i-a permis să părăsească ţara în perioada 13-17 decembrie, în vederea participării la ceremonia de înmormântare a regelui. La întoarcerea în ţară, primarul suspendat este obligat să predea paşaportul instanţei.

„Cererea formulată de inculpatul Chirtoacă Dorin prin acordarea permisiunii de a trece frontiera de stat în vederea participării la funeraliile Regelui Mihai I al României se admite. Se autorizează, dacă inculpatul nu are alte restricţii în alte cauze penale”, a decis magistratul de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, relatează TV8.

Slujba de înmormântare va avea loc la 16 decembrie, la Catedrala Patriarhală, iar trupul Regelui Mihai va fi înhumat la Curtea de Argeş. Fostul suveran al României, Regele Mihai I, a încetat din viaţă pe 5 decembrie la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa din Elveţia.

Regele Mihai I al României s-a născut la 25 octombrie 1921 la Sinaia, ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena. Acesta a urcat pe tron pentru prima dată în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. Ulterior a fost detronat chiar de tatăl său, Regele Carol al II lea, întors în ţară în 1930, primind în schimb titlul creat ad-hoc de „Mare Voievod de Alba-Iulia”. Regele Mihai a urcat pe tron a doua oară în septembrie 1940, când Carol al II-lea a fost obligat de Ion Antonescu să abdice şi să părăsească ţara.