Doneţk/Lugansk: Preşedintele Petro Poroşenko aprobă planul de eliberare

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (youtube.com)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a aprobat planurile de eliberare a oraşelor Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, controlate în prezent de aşa-numitele forţe de autoapărare separatiste, a anunţat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, Mihail Koval, informează marţi agenţia de presă Ria Novosti.

'Poroşenko a aprobat planurile de eliberare a Doneţkului şi Luganskului', a afirmat Koval, citat de agenţia ucraineană de presă Unn.

Forţele de securitate au în vedere, potrivit acestuia, 'blocarea' celor două oraşe pentru a-i forţa pe rebeli să depună armele.

La sfârşitul săptămânii trecute, insurgenţii proruşi s-au retras din Slaviansk, Kramatorsk, Artiomovsk şi Drujkovka pentru a se replia la Doneţk şi Lugansk, ultimele citadele ale rebelilor în estul rusofon al Ucrainei.

În timp ce armata ucraineană invocă o victorie majoră şi 'fuga rebelilor' din teritoriile ocupate, aceştia din urmă vorbesc de o 'retragere tactică', care urmăreşte 'cruţarea populaţiei civile'. Or, numai oraşul Doneţk numără aproape un milion de locuitori, remarcă în acest context agenţia de presă rusă Ria Novosti.

Un armistiţiu este posibil numai cu condiţia ca rebelii să depună armele, a declarat luni seara şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Valeri Cialâi, comentând apelurile Moscovei şi ale altor actori internaţionali cu privire la încetarea focului în estul Ucrainei, unde continuă ofensiva trupelor guvernamentale.

'Îndrăznesc să spun că încetarea unilaterală a focului s-a dovedit absolut ineficientă. Acum poate fi vorba doar de un armistiţiu bilateral', a afirmat înaltul oficial ucrainean într-o declaraţie pentru canalul de televiziune local ICTV.

Oferta de amnistie pentru cei care nu au comis crime grave rămâne în vigoare, a mai spus el, adăugând că mulţi rebeli au început să treacă de partea armatei în ultimele zile.

Condiţionarea de către Kiev a încetării focului în estul Ucrainei de capitularea rebelilor creează probleme în cadrul negocierilor pentru soluţionarea crizei ucrainene, declarase anterior ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Cu toate acestea, negocierile sunt împinse la ora actuală într-un plan secund, autorităţile ucrainene încercând neutralizarea totală a rebelilor, într-un timp cât mai scurt.

Armata va bloca oraşele Lugansk şi Doneţk pentru a nu le permite rebelilor să iasă, a subliniat consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko, având în vedere încercuirea celor două localităţi.

'În acest moment, noi am blocat Doneţk şi Lugansk. Civilii care prezintă acte de identitate sunt liberi să părăsească oraşele după o verificare a mijloacelor de transport cu care se deplasează privind prezenţa armelor şi materialelor explozive', a indicat el.

Reprezentantul administraţiei prezidenţiale ucrainene a avertizat că insurgenţii care vor încerca să scape din încercuire vor fi reţinuţi, potrivit Ria Novosti.

Kievul a lansat la 15 aprilie o operaţiune specială de anvergură împotriva rebelilor proruşi din sud-estul Ucrainei, care au pus mâna pe arme şi au ocupat clădiri guvernamentale, constituindu-şi propriile organe de guvernare, ca răspuns la înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici de la putere la 22 februarie, scrie agenţia de presă menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe