Donald Trump vesteşte un acord între Israel şi EAU

Donald Trump
Donald Trump (OLIVIER DOULIERY/AFP VIA GETTY IMAGES)

Preşedintele Trump a anunţat un acord „istoric” care se presupune că va permite ca Israelul şi Emiratele Arabe Unite să stabilească relaţii diplomatice depline. Israelul se angajează să renunţe la planurile de anexare în Cisiordania.

Anunţul şoc a marcat joi cea mai mare evoluţie diplomatică din Orientul Mijlociu în ultimii ani, după ce războiul civil menit să-l dea jos pe Bashar al Assad din Siria a adus de ani buni ţările din Golf la o cooperare muşamalizată cu Israelul.

Atât premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât şi preşedintele Donald Trump au salutat „ziua istorică” cu postări pe Twitter care confirmă normalizarea deplină a relaţiilor diplomatice dintre cele două forţe anterior inamice.

Trump a ajutat la încheierea acordului, care implică, de asemenea, ca Israelul să fie de acord să pună capăt planurilor sale extrem de controversate de anexare a Cisiordaniei şi Văii Iordanului.

Potrivit Reuters, în cadrul acordului, Israelul a fost de acord să suspende "aplicarea suveranităţii" în zonele din Cisiordania, care erau ţinte ale anexării.

Evoluţia este majoră pentru Israel, deoarece Axios observă că naţiunea nu are recunoaştere diplomatică în multe ţări din Orientul Mijlociu, dar şi-a îmbunătăţit constant relaţiile cu ţările din Golf, în mare parte datorită antipatiei reciproce faţă de Iran.

Administraţia Trump a anunţat că acordul se numeşte „Acordul Abraham”, iar consilierul principal, Jared Kushner, ginerele lui Trump, a afirmat că „musulmanii vor fi bineveniţi în Israel”.

Oficialii Casei Albe au confirmat, scrie Reuters, că „Jared Kushner, ambasadorul SUA în Israel David Friedman şi emisarul pentru Orientul Mijlociu, Avi Berkowitz, au fost profund implicaţi în negocierea acordului, precum şi secretarul de stat Mike Pompeo şi consilierul de securitate naţională al Casei Albe, Robert O'Brien.“

O declaraţie comună emisă de cele trei naţiuni afirmă că cei trei lideri au „acceptat normalizarea deplină a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe