Donald Trump revocă autorizaţia de securitate a lui Joe Biden

Joe Biden (Joe Raedle/Getty Images)
Redacţia
08.02.2025

Preşedintele Donald Trump a declarat că îi revocă lui Joe Biden autorizaţia de securitate şi pune capăt şedinţelor zilnice de informaţii pe care le primeşte, ca răzbunare pentru că Biden a făcut acelaşi lucru cu el în urma evenimentelor din 6 ianuarie.

Trump şi-a anunţat decizia într-o postare în care a spus: „Nu este nevoie ca Joe Biden să continue să primească acces la informaţii clasificate. Prin urmare, revocăm imediat autorizaţiile de securitate ale lui Joe Biden şi oprim briefingurile sale zilnice de informaţii.

„El a stabilit acest precedent în 2021, când a instruit comunitatea de informaţii (IC) să oprească accesul celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite (eu!) la detalii privind securitatea naţională, o curtoazie oferită foştilor preşedinţi.”

În mod tradiţional, foştii preşedinţi primesc unele informări din partea serviciilor de informaţii chiar şi după ce au părăsit funcţia.

Biden a pus capăt briefingurilor de informaţii ale lui Trump după ce acesta a contribuit la stimularea eforturilor de anulare a alegerilor prezidenţiale din 2020 şi a cerut să protesteze în faţa Congresului pentru a opri validarea mandatului lui Joe Biden de către Colegiul Electoral. Protestele au degenerat după ce unele persoane au pătruns ilegal în sediul Congresului, lucru pe care democraţii americani l-au denumit "insurecţie".

La momentul respectiv, Biden a declarat că comportamentul „neobişnuit” al lui Trump ar trebui sa îl împiedice să primească briefinguri de informaţii.

Întrebat într-un interviu acordat CBS News de ce se teme dacă Trump continuă să primească aceste informări, Biden a declarat la acea vreme că nu doreşte să „speculeze cu voce tare”, dar a precizat că nu doreşte ca Trump să aibă în continuare acces la astfel de informaţii.

„Pur si simplu cred că nu este nevoie ca el să aibă parte de briefinguri de informaţii”, a spus Biden. „Ce valoare are să i se dea sumarul unei şedinţe de informaţii? Ce impact are el, în afară de faptul că ar putea transmite şi spune ceva?”

Biden nu a comentat imediat evoluţia de vineri.

Anterior, Trump a revocat autorizaţiile de securitate a peste patruzeci de foşti oficiali ai serviciilor de informaţii care au semnat o scrisoare din 2020 în care afirmau că saga laptopului lui Hunter Biden prezintă caracteristicile unei „operaţiuni de informaţii ruseşti”. Incidentul, a fost considerat un amestec al foştilor oficiali ai comunităţii de informaţii în politică, deoarece a avut loc în plină campanie electorală - mai ales că declaraţiile foştilor oficiali s-au dovedit ulterior false.

Trump a revocat, de asemenea, acreditările de securitate atribuite pentru a proteja foşti oficiali guvernamentali care l-au criticat, inclusiv fostul său secretar de stat, Mike Pompeo, şi omul care s-a aflat la cârma efortului de vaccinare forţată împotriva virusului Wuhan - Dr. Anthony Fauci.

Într-o chestiune conexă, Trump a demis-o pe Colleen Shogan din funcţia de arhivar al Statelor Unite, a postat vineri seara pe X consilierul Casei Albe Sergio Gor.

Trump declarase la începutul lunii ianuarie că o va înlocui pe şefa National Archives and Records Administration. Agenţia guvernamentală i-a atras mânia după ce a informat Departamentul de Justiţie cu privire la problemele legate de gestionarea de către Trump a documentelor clasificate. Shogan, prima femeie în această funcţie, nu era arhivarul Statelor Unite la momentul apariţiei problemei, ci a fost numită în funcţia respectivă de administraţia Biden în urma scandalului pe care l-a declanşat.

În postarea sa de vineri referitoare la Biden, Trump a citat raportul consilierului special de anul trecut privind gestionarea de către acesta a documentelor clasificate, spunând: „Raportul Hur a arătat că Biden suferă de «memorie slabă» şi, chiar şi în «floarea vârstei», nu i se puteau încredinţa informaţii sensibile”.

Consilierul special Robert Hur a investigat manipularea de către Biden a informaţiilor clasificate şi a constatat că nu se justificau acuzaţii penale, dar a prezentat o evaluare critică muşcătoare a operării, de către acesta, a documentelor guvernamentale sensibile. Raportul a descris memoria lui Biden ca fiind „neclară”, „defectuoasă”, „slabă” şi având „limitări semnificative”. Raportul a precizat că Biden nu îşi poate aminti momente importante din viaţa sa, cum ar fi moartea fiului său Beau sau perioada în care a fost vicepreşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor