Dobrovie: Codul Administrativ, de la varianta mai "light" a lui Dăncilă la cea radicală a UDMR

Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)
Andrei Popescu
06.05.2020

Deputatul PNL Matei Dobrovie a făcut, marţi, un rezumat al propunerilor UDMR pentru Codul Administrativ, subliniind, printre altele, că limba maghiară a fost deja oficializată de fosta guvernare PSD, doar că UDMR vrea şi mai mult.

Remarcile lui Dobrovie vin în contextul în care scena politică românească a fost marcată în ultimele zile de două scandaluri majore: - unul generat de adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a unui proiect de lege iniţiat de UDMR care ar fi acordat autonomie Ţinutului Secuiesc, proiect respins ulterior în Senat; - şi altul generat de adoptarea tacită, de această dată în Senat, a unui proiect de lege iniţiat tot de UDMR şi care viza obligarea autorităţilor locale să folosească oficial, în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20%, limba minorităţii respective.

Rezumatul integral prezentat de deputatul PNL:

1. Asigură şi au obligaţia să asigure şi folosirea limbii maghiare în administraţia publică în relaţia cu aceşti cetăţeni minoritari este totuna, tot imperativă este norma. Nu e ”pot asigura”.

2. Nimeni nu vorbeşte despre adevărata problemă: că în ambele variante, potrivit art 94 , alin(2) autorităţile administraţiei publice locale (consiliile locale, judeţene municipale, ca autorităţi deliberative, şi primarii, ca autorităţi executive) POT decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale chiar în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea de 20%.

3. În Codul lui Dăncilă este oficializată deja astfel limba maghiară ca oficială, în timp ce în cel al UDMR e introdusă şi în Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei Române, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile. În plus, UDMR elimină referirea la recensământ, ca să nu mai ştim cum stabilim acel procent de 20%.

4. Concluzia: Limba maghiară a fost oficializată deja de guvernul PSD, dar UDMR vrea mai mult!

Comparaţie Cod Administrativ adoptat de Dăncilă vs Cod Administrativ propus de UDMR

Codul Administrativ adoptat de guvernul Dăncilă prin OUG 57/2019, Articolul 94 Folosirea limbii minorităţilor naţionale:

(1) În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.
(2) Autorităţile administraţiei publice locale prevăzute la alin. (1), prin hotărâre, pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).

Codul Administrativ, propus de UDMR în Parlament:

Art.94 — Folosirea limbii minorităţilor naţionale

(1) În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care
cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei Române, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

(2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).

(3) Autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean prevăzute la alin.(l), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot adopta şi folosi, alături de însemnele oficiale ale României şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, locuitori ai unităţii administrativ-teritoriale în cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor