DNA: Victor Ponta nu are "în acest moment" nicio calitate în dosarul Microsoft

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (captură.)

Premierul Victor Ponta nu are "în acest moment" nicio calitate în dosarul Microsoft, nici de inculpat, nici de suspect, au anunţat miercuri procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ca răspuns la solicitarea publicaţiei Evenimentul Zilei.

"În acest moment, persoana menţionată de dvs. în solicitare (n.r. Victor Ponta) nu are calitate de suspect sau inculpat, în dosarul la care faceţi referire", a transmis DNA.

Totuşi, potrivit vocilor din presă, formularea folosită de DNA, "în acest moment", nu este întâmplătoare şi ar sugera că premierul, care este acuzat de trafic de influenţă de unul dintre martorii implicaţi în acest dosar, ar putea fi chemat la DNA.

Din declaraţia unui denunţător reiese că, în 2004, Claudiu Florică (fostul şef al Fujitsu România) s-a întâlnit cu Victor Ponta, care era la acel moment şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase, şi a încercat să-l determine pe acesta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei. Astfel, acesta dorea să oblige, practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD.

În schimbul acestei susţineri din partea lui Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare pe baza unei donaţii făcute prin partenerii companiei de la acea dată.

Premierul Ponta se apără şi susţine că nu avea legătură cu aparatul de control al premierului de atunci, Adrian Năstase, care este de asemenea acuzat de trafic de influenţă în dosar.

"În primul rând, niciodată, în niciun fel, n-am avut în atribuţiile mele ceva legat de contracte în general, nu doar despre licenţe. Doi, Corpul de Control al primului ministru, am verificat la birou, nu a făcut niciodată un control legat de licenţă. Trei. În 2004 nu mai eram şeful Corpului de Control. Din data de 11 martie am devenit ministru pentru aquis-ul comunitar, deci n-aveam nicio legătură cu controlul", a explicat premierul Ponta.

Dosarul Microsoft este legat de licenţele Microsoft destinate şcolilor şi implică un prejudiciu estimat de DNA la un miliard de euro. Până în acest moment, DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită 20 de milioane de dolari pentru a favoriza mari firme ca să obţină contracte cu statul.