Dispute în rândurile socialiştilor, un nou scandal în Catalonia şi Conclavul de la Vatican, în atenţia presei spaniole

(RAFA RIVAS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.03.2013

Un scandal în rândurile socialiştilor spanioli (PSOE, în opoziţie la nivel central, n.r.) sau decizia şefei filialei conservatoare din Catalonia de a cere servicii de pază şi protecţie de la poliţia naţională apar drept cele mai urmărite ştiri de luni din presa spaniolă. În acelaşi timp, multe dintre cotidienele spaniole scriu despre aşteptatul Conclav de la Vatican, care începe marţi şi se va încheia cu alegerea unui nou Suveran Pontif.

Primarul din Ponferrada îşi duce la bun sfârşit sfidarea şi iese din PSOE, scrie cotidianul El Pais despre edilul din localitatea din Castilla y Leon, care a decis astfel să nu asculte de indicaţiile de la centru. Samuel Folgueral şi-a dat demisia din formaţiune după ce conducerea acesteia i-a cerut să nu încheie un pact pentru votul lui Ismael Álvarez în consiliul local, întrucât acesta fusese condamnat pentru hărţuire sexuală. Pe de altă parte, cotidianul El Pais scrie de asemenea despre Conclavul de la Vatican, care caută să aleagă un Papă puternic şi carismatic, care să poată recăpăta influenţa de care se bucura Biserica.

Cotidianul El Mundo scrie tot despre scandalul din Ponferrada şi semnalează că secretarul general al formaţiunii socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba, nu a reuşit să-şi impună autoritatea şi a intervenit prea târziu, când nu se mai putea face nimic.

Zi de reflecţie pentru cardinali, anunţă cotidianul ABC pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni. Acesta semnalează cum cardinalii îi cer sfântului duh să ştie să aleagă Suveranul Pontif de care are nevoie Biserica în aceste momente. În acelaşi timp, publicaţia spaniolă semnalează că planul B al şefului executivului regional catalan, naţionalistul Artur Mas, are legătură cu Kosovo. Astfel, acesta ar pune la punct o cale alternativă pentru a putea declara independenţa regiunii şi ar urma să ia legătura cu Sir Michael Wood, care a fost consilier juridic în procesul declarării unilaterale a independenţei provinciei sârbe.

Şefa conservatorilor catalani, Alicia Sanchez Camacho, renunţă la serviciile de pază şi protecţie ale poliţiei locale catalane, întrucât nu are încredere în conducere şi cere protecţia agenţilor poliţiei naţionale, anunţă cotidianul La Vanguardia. Şi această publicaţie scrie despre Conclavul de la Roma, şi anunţă 'alegeri primare' la Vatican.

Despre anunţul făcut de Alicia Sanchez Camacho scrie luni şi cotidianul El Periodico de Catalunya, apreciind că aceasta dezlănţuie un adevărat conflict, întrucât ea invocă scandalul spionajului politic, anchetat acum de poliţie, pentru a respinge escorta poliţiştilor catalani.

Cotidianul La Razon anunţă un pact la Palatul Moncloa, sediul executivului central spaniol, pentru a combate şomajul. Publicaţia spaniolă susţine că premierul Mariano Rajoy i-a convocat la guvern pe sindicalişti şi reprezentanţi ai patronatelor, în cadrul unei 'ofensive' pentru locuri de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor