Disident polonez în presa germană: România – sub ameninţarea autoritarismului

Memorialul Victimelor Comunismului şi Represiunii Comuniste, Sighet (Epoch Times România)
Roxana Rădulescu
30.07.2013

România este condusă în continuare de foşti securişti, iar riscul instalării unui regim autoritar la putere în ţara noastră este mai mare decât în Ungaria, a afirmat politologul polonez Adam Michnik într-un interviu pentru Der Spiegel.

"In Europa de Est există o mare aplecare spre libertate, dar nu există tradiţii si obiceiuri democratice. Noi, oamenii care locuim acolo, suntem copii ilegali, creaţiile comunismului", spune cunoscutul scriitor polonez Michnik.

Regimurile autoritare reprezintă un pericol pentru toată Europa de Est, fostul desident polonez, afirmă fostul disident polonez si anticomunist convins. El arată că pericolul unui regim autoritar pare a fi mare în Ungaria, chiar dacă România şi Bulgaria sunt candidate ideale.

Ca să argumenteze afirmaţia sa, politologul aminteste ca in Ungaria a fost sparta pentru prima data "Cortina de fier", şi nu în România sau Bulgaria, ţări în care înca mai exista şi în ziua de astăzi destui "homo sovieticus". El spune ca Bulgaria, de pilda, este amenintata de nationalism si populism.

Totuşi, polonezul nu ezită să-l compare pe Viktor Orban cu Hitler, atrăgând atenţia că aici este cel mai mare pericol al momentului. Scriitorul mai declară că în Est lipseşte o cultură politică adevărată pentru că aici nu s-a învăţat niciodată aşa ceva. Există o înclinaţie spre libertate, dar încă nu există obiceiuri democratice.

Toate ţările care s-au aflat sub dictatură se confruntă cu aceeaşi problemă, acest lucru fiind valabil şi pentru Spania şi Portugalia. Dar acesta nu este un motiv pentru a se duce o luptă anticomunistă de tip apartheid", concluzionează scriitorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor