Discuţiile ruso-turce privind rachetele S-400 progresează

Turcia susţine că este foarte probabil să încheie un acord cu Rusia pentru achiziţionarea unor sisteme de rachete de apărare S-400 de rază lungă.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

“Turcia are nevoie de un sistem de apărare antirachetă şi a lansat un program pentru a dezvolta propriul sistem de producţie internă. Acest program durează, astfel că am purtat negocieri cu diferite ţări pentru a acoperi o cerinţă urgentă a Turciei şi se pare că pe moment Rusia este cel mai potrivit candidat pentru îndeplinirea obiectivului ţării”, a declarat miercuri ministrul turc al Apărării, Fikri Isik, făcând referire la sistemele de rachete ruseşti S-400, conform ziarului turcesc Daily Sabah.

Precizând că NATO aprovizionează în prezent Turcia cu rachete şi sisteme de apărare, el a subliniat faptul că ţara sa trebuie să se bazeze pe propriile puteri în sectorul apărării.

Isik a declarat că discuţiile cu oficialii ruşi cu privire la achiziţionarea sistemelor S-400 “au progresat semnificativ”, adăugând că semnarea unui acord nu este estimată în viitorul apropiat.

“Turcia este interesată de sistemele S-400. Discuţiile sunt în derulare şi problema cheie este finanţarea”, a declarat luni Serghei Cemezov, directorul general al companiei ruse de stat Rostec.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a confirmat de asemenea faptul că discuţiile privind achiziţionarea sistemelor S-400 “continuă în mod pozitiv”.

Anul trecut, Kremlinul a anunţat că Rusia va lua în considerare vânzarea unui număr de sisteme de apărare antirachetă Turciei, în cazul în care Ankara le doreşte.

Sistemul S-400 este proiectat pentru o apărare eficientă împotriva loviturilor aeriene care folosesc diverse tipuri de rachete balistice. Sistemul este capabil să lovească ţinte dinamice în aer, aflate la o distanţă de aproximativ 400 km şi care se deplasează cu viteze de până la 5 km pe secundă şi la diferite altitudini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe