Discursul lui Nicolae Breban stârneşte controverse. Ambasadorul Poloniei îi scrie şefului ICR

Ambasadorul Poloniei, Mareck Szczygiel
Ambasadorul Poloniei, Mareck Szczygiel (www.bukareszt.msz.gov.pl)

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Mareck Szczygiel, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, în care denunţă afirmaţia academicianului Nicolae Breban, în cadrul unei şedinţe a Secţiei de Filologie şi Literatură, potrivit căruia "în Polonia, cineva poate fi împuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice."

Amintim că, în cadrul aceleiaşi şedinţe, Nicolae Breban vorbea despre faptul că, spre binele culturii româneşti şi al ţării în general, atât Gabriel Liiceanu, cât şi Horia Roman Patapievici ar trebui să fie împuşcaţi.

Redăm mai jos conţinutul acestei scrisori publicată pe contributors.ro, cu acordul Excelenţei Sale, Mareck Szczygiel:

Domnului Radu Boroianu,

Preşedintele ICR

Stimate domnule Preşedinte,

Am fost foarte neplăcut surprins să citesc declaraţia domnului Nicolae Breban, preşedintele Consiliului consultativ al ICR, preluată în masă de presa din România, conform căreia în Polonia cineva poate fi împuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucură de autoritate şi care reprezintă o instituţie precum ICR, să recurgă în discuţia purtată la nişte argumente atât de absurde şi evident neadevărate.

Acest gen de acuzaţii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Române. Polonia reprezintă de mulţi ani un exemplu de ţară în care domină libertatea nestingherită de exprimare, garantată direct prin Constituţie. Acest lucru este demonstrat de însăşi poziţia înaltă a ţării noastre în clasamentele internaţionale referitoare la libertatea presei.

Domnii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se află printre cei mai străluciţi intelectuali români, sunt persoane cunoscute şi respectate şi în Polonia. Vă asigur domnule Boroianu că în ţara mea nu-i ameninţă nici un pericol. Am totodată rugămintea ca pe viitor, în fervoarea dezbaterilor publice, reprezentanţii ICR să nu mai folosească argumente care să-mi pună ţara, atât de apropiată României, într-o lumină nefavorabilă şi falsă.

Cu respect,

Mareck Szczygiel

Ambasador

Recomandăm şi Scrisoarea lui Liiceanu către şeful Academiei Române - "Nu sunt de acord să fiu împuşcat"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.