Directorul medical de la "Matei Balş" respinge ideea Andreei Moldovan privind carantina naţională

Adrian Marinescu
Adrian Marinescu (Screenshot)

Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a respins miercuri, la Digi24, ideea susţinută de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan privind necesitatea introducerii unei eventuale carantine naţionale.

"Vreau să cred că reuşim să găsim un echilibru şi fără măsuri mai restrictive. Nu îşi doreşte nimeni. Va fi o situaţie grea în săptămânile care urmează, ne dorim ca în vară să ajungem la echilibru, să facem nişte paşi de relaxare şi spre ce ne dorim. Toată Europa gândeşte cam la fel. Se doreşte ca în vară să se revină economic, contează psihologia oamenilor, toate lucrurile astea sunt importante", a declarat Adrian Marinescu.

Doctorul a subliniat că interesul trebuie să fie orientat spre campania de vaccinare, care trebuie să meargă repede, pentru a avea efecte, aşa cum s-a întâmplat în Marea Britanie şi Israel.

"Restul măsurilor reprezintă o sumă de factori care vin să ajute, nu înseamnă că rezolvă peste noapte problemele. Ele ajută până vom reuşi să fim vaccinaţi la nivel naţional un procent cât mai mare. Câştigăm timp", a adăugat Adrian Marinescu.

Ce a declarat Andreea Moldovan

"Perioada de incubaţie a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că, dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni. (...) Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conştienţi să evităm acele aglomeraţii care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi şi în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai uşor manageriate. Am spus şi repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să ştim ce este bine de făcut şi ce nu", a afirmat Andreea Moldovan, la digiFM.

Întrebată dacă regretă că nu a reuşit să îşi convingă colegii în privinţa instituirii unei perioade de carantină naţională, Andreea Moldovan a răspuns că înţelege cât de grea este această decizie, în special pentru cetăţeni, cărora le este frică de limitările impuse de o astfel de măsură.

"Este o decizie dificilă şi care ar fi cu siguranţă greu acceptată, în primul rând de către populaţie, pentru că ne e teamă de constrângeri şi de limitări şi înţeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcţioneze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca nişte lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou şi necunoscut cum era acum un an", a transmis Andreea Moldovan.