Directorii 23andMe demisionează în timp ce directorul general al companiei de teste genetice încearcă să o privatizeze

Logoul 23andMe (Getty Images)
Redacţia
26.09.2024

Toţi directorii independenţi ai 23andMe au demisionat din consiliul de administraţie în această săptămână, o mişcare rară care marchează cea mai recentă provocare pentru compania de teste genetice, transmite AP News.

Demisiile vin în urma negocierilor prelungite cu Anne Wojcicki, CEO şi cofondator al 23andMe, care doreşte să privatizeze compania. Într-o scrisoare de marţi adresată lui Wojcicki, cei şapte directori au declarat că, după luni de eforturi, nu au primit încă din partea directorului general „o propunere finanţată integral, cu diligenţe complete, care să fie în interesul acţionarilor neafiliaţi”.

Directorii au declarat că vor demisiona imediat, susţinând că, deşi încă mai cred în misiunea 23andMe, plecarea lor a fost mai bună din cauza puterii de vot concentrate a lui Wojcicki şi a unei diferenţe „clare” de opinie cu privire la viitorul companiei.

Wojcicki a răspuns ulterior demisiilor într-un memoriu adresat angajaţilor, publicat într-un dosar de valori mobiliare, afirmând că a fost „surprinsă şi dezamăgită” de decizia directorilor. Cu toate acestea, ea a susţinut că privatizarea 23andMe şi „în afara presiunilor pe termen scurt ale pieţelor publice” ar fi cea mai bună soluţie pentru companie pe termen lung.

Wojcicki a adăugat că 23andMe va identifica imediat directori independenţi care să se alăture consiliului. Wojcicki, care deţine 49% din drepturile de vot la 23andme, era singurul membru al consiliului de administraţie rămas pe site-ul web al companiei începând de joi. Un purtător de cuvânt nu a avut alte actualizări de împărtăşit atunci când a fost contactat de sursa citată.

23andMe, care a devenit publică în 2021, s-a străduit de atunci să găsească un model de afaceri profitabil. Compania a raportat o pierdere netă de 667 milioane USD pentru ultimul său an fiscal, mai mult decât dublă faţă de pierderea de 312 milioane USD din anul precedent.

Acţiunile 23andMe s-au prăbuşit, de asemenea - acţiunile companiei închizându-se joi la 33 de cenţi, în scădere cu peste 97% de la debutul bursier din 2021, potrivit FactSet.

În aprilie, Wojcicki şi-a anunţat intenţia de a privatiza 23andMe, prin achiziţionarea tuturor acţiunilor în circulaţie pe care nu le deţine. Wojcicki a declarat, de asemenea, că doreşte să menţină controlul asupra companiei şi că nu este dispusă să sprijine tranzacţii alternative din partea altor ofertanţi. Ea a prezentat o propunere la sfârşitul lunii iulie, dar comisia de evaluare a consiliului de administraţie a considerat-o insuficientă.

Dincolo de demisii, 23andMe a făcut şi alte câteva titluri în ultimele luni - în special în ceea ce priveşte confidenţialitatea. Săptămâna trecută, 23andMe a fost de acord să plătească 30 de milioane USD în numerar pentru a soluţiona un proces colectiv care acuză compania că nu a reuşit să protejeze clienţii ale căror informaţii personale au fost expuse într-o încălcare a securităţii datelor din 2023.

23andMe a împărtăşit susţinerea preliminară a înţelegerii, care urmează să fie audiată de un judecător pentru aprobare lună viitoare. Într-o declaraţie, un purtător de cuvânt a afirmat că societatea aşteaptă cu nerăbdare finalizarea acordului, care, în opinia sa, este „în interesul clienţilor 23andMe”. Purtătorul de cuvânt a adăugat că plata de 30 de milioane USD va soluţiona toate reclamaţiile din SUA, iar 25 de milioane USD din această sumă se aşteaptă să fie acoperite de asigurări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor