Dionis Cenuşă: R. Moldova - tot mai roşie de infecţie. Preţul atribuit vieţii umane a scăzut enorm în retorica politică de la Chişinău

În loc de strategii pentru menţinerea sau preluarea puterii, clasa politică a R.Moldova trebuie să se gândească la modul cum poate fi asigurat un act al guvernării profesionist, stabil şi responsabil, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Republica Moldova se face tot mai roşie de infecţii cu Covid-19 dar politicul nu este decis în direcţia cărei crize politice să meargă, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând că Parlamentul este în carantină din cauza câtorva deputaţi infectaţi iar dacă cei cu privilegii se infectează, atunci ceilalţi fără de ele vor cădea victime şi mai uşor.

În opinia analistului, ţara are nevoie de o guvernare stabilă, din punct de vedere politic şi emoţional. Niciun fel de exces de zel nu poate avea urmări pozitive la stăvilirea răspândirii virusului sau salvarea medicilor de infecţii.

Expertul notează că preţul atribuit vieţii umane a scăzut enorm la nivelul retoricii politice şi publice de la Chişinău. Despre probabilitatea decesului în urma Covid-19 se vorbeşte mai des decât posibilitatea sigură a unei recuperări.

„Nu este promovată ideea reintroducerii anumitor restricţii. Atât guvernanţii, dar şi alţi actori, inclusiv din spaţiul public, comunică într-un stil fatalist cu populaţia despre probabilitatea decesului, dacă populaţia se adună în grupuri mari (sărbătorii, ritualuri religioase etc.).

Lipseşte o comunicare serioasă, fără improvizaţie şi constructivă”, a scris, politologul, adăugând că Moldova este deja cu un picior într-o furtună a crizelor multiple.

Astfel, în loc de strategii pentru menţinerea sau preluarea puterii, clasa politică de la Chişinău este obligată să se gândească la modul cum poate fi asigurat un act al guvernării profesionist, stabil şi responsabil.

În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că valoarea vieţii unui cetăţean moldovean trebuie să fie apreciată atât la nivel de retorică cât şi prin acţiuni concertate ale actorilor politici, din sectorul privat şi public. Arta concesiilor şi compromisurilor este mai mult ca niciodată necesară pentru a găsi cât mai multe soluţii durabile pentru a proteja cetăţenii, medicii şi economia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe