Dionis Cenuşă: Este absurd să negi coaliţiile la nivel local cu partidul cu care guvernezi ţara

Incoerenţa argumentelor blocului ACUM de a nu face coaliţie cu PSRM la nivel local va avea costuri pentru formaţiune, care trebuie să se decidă definitiv dacă vrea să guverneze cu socialiştii sau nu, consideră Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Reprezentanţii blocului ACUM au anunţat, marţi, 5 noiembrie, că refuză să formeze o coaliţie cu socialiştii în Consiliul Municipal dar şi oferta primarului ales, Ion Ceban, cu privire la acordarea a două funcţii de viceprimar şi două de pretor în municipiul Chişinău.

În context, politologul Dionis Cenuşă susţine că este totalmente absurd să negi coaliţiile la nivel local cu acel partid cu care guvernezi ţara. ACUM crede altfel şi este sigur că asta le va aduce valoare politică. Se pare că guvernul Maiei Sandu uită că depinde de socialişti şi că democraţii şi alţii vor fi bucuroşi să lovească în ACUM, dacă va fi necesar şi oportun.

Analistul consideră că liderii ACUM vor să guverneze doar dacă obţin tot ceea ce vor. Dar “totul ori nimic” nu este tocmai cel mai potrivit principiu pentru un partid şi un sistem sortit la guvernări în coaliţie, pentru următorii cel puţin 8 ani sau două cicluri electorale.

„Năstase spune că se întoarce la MAI, dar tot el anunţă că oferta socialiştilor - 2 funcţii de viceprimar şi 2 pretori - este respinsă. Argumentul ACUM - nu vrem să facem coaliţie cu PSRM pentru că plătim costuri politice. În rezultat, acei care au votat pentru ACUM nu vor avea nici viceprimari şi nici pretori care să-i reprezinte în organele executive la nivel de municipiu”, a adăugat expertul.

În opinia politologului, decizia blocului ACUM se contrazice cu mesajul acestora lansat în perioada electorală ca cetăţenii să vină la urnele de vot şi să-i voteze. „Pentru ce să fie votaţi, dacă nu vor să-ţi reprezinte plenar interesele, nu doar în Consiliul Municipal.”

Dionis Cenuşă concluzionează că incoerenţa argumentelor celor de la ACUM ar putea avea costuri pentru formaţiune, care trebuie să se decidă dacă vor să guverneze cu socialiştii în definitiv sau nu. „Guvernarea “semi-împreună” cu PSRM transformă ACUM, pe termen scurt şi mediu, într-o ţintă uşoară pentru critică, inclusiv din partea forţelor unioniste, dar şi alţii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe