Din culisele incidentului violent dintre Roman şi Vîlceanu. Cum a vrut fostul ministru să forţeze revenirea la şefia PNL Gorj

Incidentul dintre Roman şi Vîlceanu (Captură video)
Andrei Popescu
23.05.2024

Scandalul dintre Dan Vîlceanu şi Florin Roman, în urma căruia cel de-al doilea a acuzat că a fost lovit în nas, ar fi pornit de la faptul că deputatul de Gorj a fost poftit afară din sectorul ocupat de grupul PNL în plenul Parlamentului României.

În toamna anului trecut, Vîlceanu a fost votat pentru excludere din PNL, de către Biroul Executiv, acesta fiind considerat un apropiat al fostului preşedinte, Florin Cîţu, şi unul dintre cei care au votat împotriva învestirii Guvernului Ciolacu.

Totuşi, relatează Fanatik, se pare că PNL n-a mai ajuns să-l excludă legal pe Vîlceanu din partid. Mai exact, decizia Biroului Executiv ar fi trebuit validată în Consiliul Naţional, potrivit unor surse politice, însă acesta nu s-a mai întrunit.

De asemenea, continuă site-ul citat, situaţia este la fel de neclară şi în legătură cu plecarea lui Vîlceanu din funcţia de preşedinte al organizaţiei PNL Gorj.

În ianuarie 2022, Dan Vîlceanu s-a suspendat din fruntea PNL Gorj, pentru că poziţia de preşedinte al organizaţiei locale era incompatibilă cu cea de secretar general al partidului, pe care a ocupat-o până în aprilie 2022. În această perioadă, în afară de funcţia de deputat, el a ocupat şi poziţie de ministrul al Finanţelor, ministru interimar al Transporturilor şi infrastructurii şi cel de ministru al Investiţiilor europene.

Problema este că Vîlceanu nu ar fi solicitat în scris autosuspendarea din funcţia de preşedinte al PNL Gorj, şi chiar dacă ar fi făcut-o, aceasta ar fi trebuit respinsă pentru că procedura contravine statutului PNL, mai punctează Fanatik.

În septembrie 2022, Vîlceanu a dat în judecată partidul, reprezentat prin preşedintele Nicolae Ciucă, solicitând anularea deciziei de autosuspendare, precum şi pe cea de numire a lui Gigel Ştirbu, ca interimar la PNL Gorj. În instanţă, Vîlceanu a declarat că a continuat să conducă “de facto” organizaţia de Gorj, chiar dacă, oficial, nu mai era în funcţie.

Dosarul s-a plimbat între instanţe, iar în februarie 2024, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Arbitraj din cadrul Partidului Naţional Liberal.

Incidentul violent dintre Roman şi Vîlceanu, în urma căruia Roman a fost văzut cu sânge la nas, a avut loc pe fondul acestor tensiuni.

Altercaţia a pornit în sala de plen unde cei doi au schimbat vorbe grele. Apoi, Vîlceanu l-a scos pe Roman din sală şi, pe hol, a avut loc altercaţia fizică. Roman a intrat înapoi în sală ţinându-se de nas.

Roman i-ar fi zis lui Vîlceanu, în sala de plen: “Băi, jegule!”, iar Vîlceanu a replicat: “Eu sunt jeg? Eu îmi dau colegii afară din partid?”

După un schimb aprins de replici, Vîlceanu l-a luat de după gât pe Roman, l-a scos din plen şi au urmat violenţele fizice. Contactat de Epoch Times, Vîlceanu a negat că a recurs la violenţă fizică. Mai multe informaţii aici.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, la solicitarea Biroului Permanent, o sancţiune maximă pentru deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, după ce acesta l-a bătut pe liberalul Florin Roman chiar în clădirea Parlamentului.

Concret, deputaţii din Comisia juridică au decis ca lui Vîlceanu să îi fie tăiat 50% din salariu timp de 6 luni. În plus, s-a dispus diminuarea timpului de vorbire la doar 10 secunde, în plen, timp de 3 luni. Decizia poate fi contestată.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman aşteaptă să-i fie eliberat certificatul medico-legal. Roman a precizat că nu va renunţa la plângerea penală împotriva fostului coleg de partid, adăugând că "ce exemplu am da noi societăţii româneşti, cetăţenilor, dacă am pune batista pe ţambal în astfel de situaţii?".

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor