Deputatul fugar Ilan Şor pierde încă o sursă de venit: Aeroportul Internaţional Chişinău revine în gestiunea statului R. Moldova

Aeroportul Internaţional Chişinău
Aeroportul Internaţional Chişinău (facebook.com)
Maria Maevschi
26.11.2022

Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de controversatul om de afaceri, fugarul Ilan Şor, a revenit în gestiunea statului Republica Moldova, a anunţat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce Curtea de Apel a pronunţat miercuri, 23 noiembrie, o hotărâre definitivă şi executorie în acest sens.

„Felicit toată echipa implicată în procesul de recuperare a Aeroportului. Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situaţia din ţara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit astăzi o înfrângere.

Vom continua să reformăm sectorul justiţiei pentru a ne asigura că hoţii şi corupţii întorc toate activele furate de la stat şi cetăţeni, iar oamenii se conving că în Moldova se poate face dreptate”, a scris Maia Sandu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Radu Marian a punctat că „gruparea hoţiei şi războiului este în doliu. Acum sper că toată lumea înţelege de ce gruparea criminală Şor a încercat în ultima perioadă să destabilizeze ţara, şi anume ca să scape de pedeapsă, ca să împiedice întoarcerea averilor şi activelor furate de ei, înapoi către cetăţeni. Nu le reuşeşte. Încet-încet, se face dreptate şi în ţara noastră”.

În replică, conducerea Aeroportului Internaţional Chişinău, a specificat că rezilierea „ilegală” a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro.

„Avia Invest consideră că decizia Curţii de Apel Chişinău din 23.11.22 privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chişinău este ilegală şi va fi atacată necondiţionat la Curtea Supremă de Justiţie.

Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanţii privind buna execuţiei a contractului, este absolut absurd şi chiar ciudat. Cel puţin prin faptul că în baza actelor judecătoreşti, contractul de asigurare este valabil şi obligatoriu din punct de vedere juridic”, se arată într-un mesaj al companiei pe pagina oficială de Facebook.

În opinia conducerii Aeroportului Chişinău, ceea ce s-a întâmplat demonstrează că asupra instanţelor s-ar fi făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declaraţii ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preţ să ia astfel de decizii, chiar şi prin cauzarea de prejudicii statului.

Amintim că acordul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost semnat în perioada Guvernului Leancă, la 30 august 2013, între Agenţia Proprietăţii Publice şi compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane lei, divizat în părţi egale între firmele ruseşti Habarovski Aeroport şi Kolomenski Zavod.

Conform contractului încheiat cu Guvernul, titularul dreptului de proprietate rămânea statul Republica Moldova, iar venitul şi profitul adus prin folosirea bunurilor concesionate aparţineau concesionarului SRL "Avia Invest".

Reprezentanţii societăţii civile de la Chişinău au reclamat din start înstrăinarea unei companii sănătoase şi profitabile, menţionând că "afacerea este croită pentru un client special". Mai târziu, în luna mai 2015, următorul premier Chiril Gaburici a declarat că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune în baza unor informaţii eronate.

Gaburici a mai denunţat atunci „semnarea contractului în condiţii neloiale pentru alţi participanţi la licitaţie", întrucât „UK Komaks” a câştigat concursul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău pe o perioadă de 49 de ani, după ce din cursă s-au retras 5 investitori importanţi din Europa, la licitaţie participând doar două companii – ambele din Federaţia Rusă.

Într-un raport transmis în august 2015 premierului Streleţ şi ministrului Justiţiei, prin care se recomanda anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) menţiona că în perioada 2013 - 2015 compania investitoare nu a făcut investiţii proprii în dezvoltarea Aeroportului, ci doar a folosit banii proveniţi din activităţile acestuia.

Mai mult decât atât, CNA a mai constatat că în perioada 2013 – 2015, „Avia Invest” a donat clubului de fotbal „Milsami Orhei”, patronat pe atunci de Ilan Şor, principalul suspect în dosarul Furtul Miliardului, peste 9 milioane lei din banii obţinuţi din activităţile aeroportuare. Totodată, Chişinăul a solicitat autorităţilor ruse să verifice provenienţa a 5 milioane euro în capitalul social al "Avia Invest", Chişinăul suspectând atunci că banii ar proveni de la cele trei bănci devalizate la sfârşitul anului 2014 – "Banca de Economii", "Banca Socială" şi "Unibank".

În vara anului 2019, deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba explica că Nat Rotshchild prin NR Investments Ltd nu a cumpărat Aeroportul şi nimeni nu i l-a vândut, Avia Invest fiind proprietarul contractului de concesiune, nu al Aeroportului. Rotshchild a cumpărat doar o firmă înregistrată în Cipru care deţinea 95% din Avia-Invest SRL.

Ulterior, la sfârşitul lui decembrie 2019, Compania NR Investments Limited a anunţat, într-o declaraţie oficială, că renunţă să cumpere cota de 95 la sută din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Tot atunci, membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate, punctau că „ultimele evoluţii în cazul Aeroportului Chişinău arată că înţelegerea dintre Dodon - PSRM şi Plahotniuc - PDM cuprinde şi schimbarea proprietarilor Aeroportului Chişinău. Astfel, noul proprietar devine miliardarul rus Andrei Goncearenko, iar unul din cele mai strategice obiective ale ţării cade sub controlul direct al unei ţări străine, riscând să devină astfel aeroport intern al Federaţiei Ruse”.

De menţionat că administraţia Aeroportului Internaţional Chişinău a confirmat atunci informaţiile apărute în mass-media cum că omul de afaceri din Federaţia Rusă Andrei Goncearenko este beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd.

Mai mult decât atât, Conducerea Aeroportului a precizat că Andrei Goncearenko este fost top-manager al Companiei „Gazprom”, cu interese de afaceri în diferite domenii precum construcţii, dezvoltarea infrastructurii, imobiliare şi comerţ.

Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, faptul că guvernarea de la Chişinău, a decis în anul 2013, să concesioneze aeroportul avea la bază acea taxă de 9 euro per pasager care asigura un venit foarte stabil aeroportului.

„Potrivit raportului privind neregulile la concesionarea aeroportului, pe durata concesiunii - timp de 49 de ani - veniturile din această taxă erau estimate în jur de 700 milioane euro, pe când investiţiile declarate de proprietari, Avia Invest SRL, erau de 240 milioane euro.

Dacă faci diferenţa, înţelegi că oamenii şi-au făcut bani de pensii, vreo 460 milioane euro, pe următorii 49 de ani. Iată tot motivul - să pună mâna pe fluxul de bani care se încasează din această taxă de 9 euro”, a declarat atunci Sergiu Tofilat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor