Deputaţii de la Chişinău au votat amendamente care permit livrarea medicamentelor la domiciliu. Plîngău: Există percepţia că se promovează interese clandestine

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)

În contextul situaţiei critice create în sistemul medical din Republica Moldova, deputaţii au votat, vineri, în prima lectură, un proiect de lege care instituie posibilitatea de a livra medicamente şi produse parafarmaceutice la domiciliu, de către întreprinderile farmaceutice.

Ruxanda Glăvan, membru al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, a declarat în cadrul şedinţei parlamentare că se referă la persoanele bolnave de COVID-19, în special persoanele în vârstă care locuiesc singure şi sunt obligate să stea în izolare, iar accesul lor la medicamente este limitat.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău „a felicitat” autoarea proiectului Ruxanda Glavan pentru „perseverenţă”, specificând că ea vine cumva pe uşa din spate cu un proiect similar celui contestat la CCM (farmacii mobile votat anterior n.r) şi a întrebat-o dacă nu cumva după votarea acestui proiect pe maşinile pe care le-a arătat în poze ce urmează să livreze medicamentele va fi pusă inscripţia „MeriŞor”. „Există percepţia că se promovează interese clandestine.”

Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu a fost una din recomandările Preşedinţiei după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate din 14 martie, în cadrul căreia a fost discutată situaţia pandemică gravă din Republica Moldova.

Joi, 18 martie, în R. Moldova au fost înregistrate 1797 de cazuri de infectare cu virusul chinezesc care provoacă boala Covid-19, fiind confirmată pozitiv fiecare a treia persoană testată. Au fost înregistrate încă 36 de decese printre persoanele bolnave, numărul total al deceselor ajungând la 4 472.