The Lancet: Imunitatea naturală la COVID ţine cel puţin 6 luni, dar nu este foarte bună în cazul vârstnicilor

China, lovită de epidemia de virus Wuhan
China, lovită de epidemia de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

Un studiu publicat, miercuri, în jurnalul medical The Lancet arată că persoanele care au fost infectate în trecut cu virusul Wuhan sunt protejate de reinfecţie cel puţin şase luni.

Noul studiu arată că cercetătorii de la Institutul Statens Serum Institut din Danemarca au găsit că doar 0,65% dintre cei aproximativ 4 milioane de oameni testaţi pozitiv cu PCR pentru COVID-19 au avut un alt test pozitiv în 2020. Rezultatele ar indica faptul că persoanele sub 65 de ani ar avea 80% şanse să fie protejate de o reinfecţie COVID-19, dar pentru pacienţii mai în vârstă acest procent scade la 47%.

Citiți și OMS schimbă în tăcere definiţia imunităţii de turmă

Mai mult, există date care confirmă că protecţia naturală la reinfectarea cu virus Wuhan nu scade de-a lungul unei perioade de şase luni, lucru care, susţine Lancet, se aliniază planurilor de vaccinare globală a populaţiei.

Cât despre gradul mărit de reinfecţie în cadrul grupei de vârstă de peste 65 de ani - o grupă care are deja un risc mai mare de mortalitate la COVID19 - autorul studiului, Dr. Steen Ethelberg, susţine că rezultatele sprijină ideea centrală a măsurilor de sănătate luate în timpul pandemiei - de a proteja vârstnicii.

Potrivit Lancet, studiul a fost realizat pe un eşantion extins, de milioane de persoane, care au efectuat teste PCR în timpul programelor de testare în masă din primăvara anului trecut şi toamnă, în Danemarca.

Deşi datele arată rezultate promiţătoare în privinţa imunităţii obţinute pe cale naturală, cercetătorii subliniază că nu demonstrează niciun fenomen care să minimizeze importanţa distanţării sociale şi a programelor de vaccinare, ci dimpotrivă, le accentuează importanţa pentru grupa de vârstă de peste 65 de ani.

Un alt autor al studiului, Dr. Daniela Michlmayr, arată că cercetările privitoare la posibilitatea reinfectării vor continua.

“Studiul nostru nu a descoperit o scădere a protecţiei împotriva reinfectării cu COVID-19 pe durata unui interval de şase luni (...) virusurile asemănătoare SARS şi MERS au produs anticorpi cu o imunitate de până la trei ani, însă sunt necesare cercetări suplimentare legate de COVID-19, pentru a înţelege efectele sale de lungă durată şi evoluţia şanselor de reinfectare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură