Deputat ACUM: Vladimir Ţurcan să-şi de demisia de la şefia CCM. Societatea pierde puţina încredere pe care a mai avut-o

Lilian Carp, deputat în Parlamentul R. Moldova
Lilian Carp, deputat în Parlamentul R. Moldova (facebook.com/Lilian Carp)

Deputatul Blocului ACUM Lilian Carp a cerut, miercuri, 21 august, demisia preşedintelui Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Vladimir Ţurcan, şi a judecătorilor afiliaţi politic. Acesta crede că în cadrul instituţiei este o situaţie tristă şi gravă deoarece judecătorii nu vor să-şi asume votul, acest fapt creând suspiciuni în privinţa ulterioarelor decizii ale Curţii. „Procesul de alegere a preşedintelui CCM a fost prejudiciat. Societatea îşi pierde acea puţină încredere pe care a mai avut-o.”

„Atunci când nu-ţi asumi votul pentru alegerea unui preşedinte, apar suspiciuni privind credibilitatea deciziilor care vor fi luate la Curtea Constituţională. Asta este cel mai grav, fiindcă noi am spus că vom numi oameni integri, care îşi vor asuma acţiunile. Constatăm că toate părţile au regrete, inclusiv Igor Dodon, de aceea retrageţi aceşti candidaţi din componenţa CCM.

Nu vreau să mă asociez cu aceste acţiuni, nu doresc să dăm percepţia societăţii că funcţiile sunt partajate pe criterii politice. De aceea îmi asum acţiunile de mai departe, în cazul în care nu vom avea acţiuni concrete de retragere de la CCM fie a preşedintelui, fie a celor care au prejudiciat acest proces de selectare a preşedintelui CC”, a adăugat parlamentarul.

În cazul refuzului judecătorilor CCM vizaţi de a-şi prezenta demisia în viitorul apropiat, Lilian Carp a ţinut să sublinieze că nu îşi vede rostul în politică, să facă parte dintr-o echipă sau alta menţionând şi despre inacţiunile întreprinse de noii şefi de la CNA, procuratură etc.

„Am văzut bătaia de joc prin care s-a cerut ridicarea imunităţii numai a unui deputat, deşi raportul Kroll prezintă o listă întreagă a numelor mai multor deputaţi. Apare fireasca întrebare - ori noi am plătit bani în zadar Companiei Kroll, ori procuratura nu-şi face meseria pentru a veni să ridice imunitatea celorlalţi deputaţi menţionaţi în raport, participanţi la jaful miliardului”, a notat deputatul blocului ACUM.

În opinia lui Lilian Carp, starea de lucruri din R. Moldova poate fi îmbunătăţită doar prin modificarea abordării alegerilor oamenilor în funcţii şi curăţarea integrală a sistemului de justiţie: „Sistemul poate fi schimbat doar de funcţionarii buni veniţi să-l schimbe din interior.”

În cadrul şedinţei Parlamentare din data de 16 august, cu 54 de voturi, au fost votaţi Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole în calitate de judecători la Curtea Constituţională, din partea Parlamentului.