Gitenstein: Parteneriatul strategic dintre România şi SUA ar putea fi afectat de slăbirea instituţiilor şi nu de schimbarea puterii

Epoch Times România
04.07.2012

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a apreciat miercuri că Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ar putea fi afectat de slăbirea instituţiilor şi nu de schimbarea puterii din ţara noastră.

"Nu de schimbarea puterii politice, ci de slăbirea instituţiilor. Statele Unite susţin instituţii puternice, rezistente, independente, care nu sunt afectate de cine are majoritatea. Faptul că un partid sau altul are majoritatea ar trebui să fie irelevant", a afirmat Gitenstein.

Oficialul american a subliniat că SUA şi România au o relaţie profundă, dar s-a arătat îngrijorat de starea democraţiei româneşti.

"SUA au o relaţie profundă şi de încredere cu Guvernul român, avem investiţii vaste aici în multe domenii, mă refer la amplasarea scutului antirachetă aici, angajamentele luate pentru Afganistan, şi suntem profund îngrijoraţi de starea democraţiei voastre. (...) Pe măsură ce văd că apar chestiuni de natură să ameninţe, nu numai că voi vorbi cu Guvernul, voi vorbi public despre aceste chestiuni, voi face exact cum au procedat fiecare dintre predecesorii mei şi cum vor face succesorii mei. Sunt dezamăgit dacă unii din România se simt ofensaţi, dar am obligaţia de a face asta şi am fost instruit de Guvernul meu să o fac şi voi continua să o fac cât trăiesc", a afirmat el.

Gitenstein a subliniat că şi în mediul de afaceri investitorii americani vor să vadă instituţii puternice şi neafectate de mediul politic din România.

"Nu am nicio influenţă asupra faptului dacă americanii investesc sau nu în România. Guvernul are control asupra acestei chestiuni în măsura în care asigură mediul propice. Crucial pentru aceasta este consecvenţa, predictibilitatea şi încrederea în deciziile Guvernului, nepolitizarea, independenţa şi puterea instituţiilor. Dacă acestea par slabe, va avea un impact, va afecta credibilitatea voastră. În momentul de faţă, lucrurile sunt foarte bune aici în România, pentru că instituţiile dvs sunt respectate şi devin mai puternice, dar acţiunile de subminare a lor vor avea un efect clar", a arătat oficialul american.

Ambasadorul SUA găzduieşte miercuri seară, la reşedinţa sa din Bucureşti, recepţia de Ziua Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor