Democraţie şi nu prea. Studentă amendată cu 1000 lei pentru că l-a criticat pe Facebook pe primarul din localitatea ei

Horia Şulea, primarul din Floreşti
Horia Şulea, primarul din Floreşti (Euractiv)

Iulia Ungureanu, o tânără din comuna Floreşti, judeţul Cluj, a fost amendată pentru că a „îndrăznit” să îl critice pe Facebook pe primarul Horia Sulea, politician care a fost condamnat la închisoare cu suspendare la finele anului 2019, pentru corupţie.

Mai exact, îl acuzase pe primar de ”nepăsare, lipsă de profesionalism şi egoism”, pe motiv că acesta nu i-ar fi informat corespunzător pe cetăţenii localităţii cu privire la prevederile ordonanţelor militare, deşi acestea cuprind măsuri care îi vizează direct pe oameni.

Postarea studentei in care aceasta il critica pe primar
Postarea studentei in care aceasta il critica pe primar (Facebook - Iulia Ungureanu)

Poliţia Locală a considerat însă că, prin criticile ei, a lezat demnitatea edilului, astfel că a primit maximul amenzii prevăzute la articolul de lege invocat în procesul verbal.

Procesul verbal de contraventie
Procesul verbal de contraventie (Facebook - Iulia Ungureanu)

.
. (Facebook - Iulia Ungureanu)

Iulia Ungureanu afirmă că iniţial nu ar fi dorit să facă publică această experienţa a sa, dar faptul că o altă persoană a fost amendată pentru simplul fapt că ar fi publicat un comentariu la postarea sa pe Facebook, a făcut-o să se răzgândească.

Studentă în anul III, Iulia Ungureanu afirmă că este o ironie să îşi plătească amenda primită pentru critica adusă administraţiei locale, tocmai din Bursa de Performanţă acordată de la Facultatea de Administraţie şi Management Public.

Iată mesajul tinerei din Floreşti publicat pe pagina sa de Facebook după amenda cu pricina:

‼️‼️‼️ INCREDIBIL ‼️‼️‼️

Când ai curajul să conteşti acţiunile sau lipsa acţiunii Primarului, primeşti AMENDA ➡️ 1.000 lei.

Când ai curajul să arăţi disfuncţionalităţi din administraţia publică, eşti sancţionat...Astfel de practici trebuie să înceteze!!!

✔️ Participarea, criticile, contestarea, dezbaterile sunt caracteristici ale democraţiei.

✔️ Să NU lăsăm DEMOCRAŢIA să MOARĂ!!!

- Pentru ce am primit amendă?! Pentru că am postat în 25 martie 2020 pe profilul personal, criticând modul în care cetăţenii din comuna Floreşti, judeţ Cluj, sunt informaţi pe site Primărie în timpul STĂRII DE URGENŢĂ.

- Pentru că pe site primărie nu au fost postate anunţuri despre obligaţiile din ordonanţă, între 18 şi 25 martie 2020.

- Pentru că nu a fost postată Hotărârea CLSU prin care locurile de joacă erau închise publicului.

- Pentru că până în data de 25 martie 2020 pe site primărie nu era postat un anunţ cu un număr de telefon alocat, la care să putem anunţa cazuri de vecini peste 65 ani care au nevoie de ajutor.

Mă întreb, oare faptul că am postat modele de comunicare şi bune practici în administraţie, print screen cu anunţurile primăriilor din Cluj Napoca sau Apahida, lezează demnitatea cuiva?!

Mă întreb cu ce am indus în eroare publicul prin acea postare?! Că pe site primărie nu au fost postate informaţii la timp sau deloc?! Adevărul induce în eroare?!

Care anume cetăţeni au fost indignaţi şi cum definiţi indignarea?!

Oare a lezat pe cineva postarea mea prin care arătam achiziţiile publice pentru campanii de publicitate în timpul stării de urgenţă?!

Oare să îmi fie frică să postez despre achiziţii publice sau informaţii ce ar trebui să fie publice din oficiu?! Să îmi fie frică să critic instituţiile?! Oare la ce să mă aştept?!

Vreau să mai întreb, retoric fireşte, de ce mi s-a lăsat procesul verbal în cutia poştală?! Stau în casă de aproape 4 săptămâni, verific cutia poştală la o săptămână. De ce se recurge la astfel de practici?!

Postarea pentru care am primit amendă este publică şi voi posta link la comentarii. La poze am postat PV şi ss cu postarea pentru care am fost amendată.

#AMENDA #FLORESTI #CLUJ #POLITIALOCALA

P.S. Iniţial nu am dorit să fac publică această sancţiune. Dar ieri am aflat că un alt cetăţean Edmond K. a fost amendat cu aceeaşi sumă pentru comentariul făcut la postarea pentru care eu am fost amendată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne