“Deducţia logică e şi invers. Am scos din acel tablou un pătrăţel, l-am haşurat” - Va candida sau nu Ciolacu la prezidenţiale?

Marcel Ciolacu (Captură video)
Andrei Popescu
14.06.2024

Liderul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Sâmbăta de Sus, că el nu va candida la prezidenţiale dacă data acestor alegeri va fi mutată din septembrie în decembrie, aşa cum au sugerat liderii PNL în ultimele zile. În plus, Ciolacu a afirmat că la începutul lunii iulie va avea loc un congres al partidului pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale, evitând să spună dacă el ar fi acela.

De asemenea, Ciolacu a evitat să ofere un răspuns clar şi la întrebarea dacă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar fi o soluţie de candidat pentru social-democraţi.

“Este evident că alegerile prezidenţiale sunt în septembrie, aşa cum am hotărât în cadrul coaliţiei şi cum este corect faţă de toate partidele politice. Şi acum vorbesc din funcţia de prim-ministru. Ştiţi că am pus o condiţie foarte clară: nu am acceptat comasarea alegerilor până când nu am avut calendarul complet al alegerilor. Decizia a fost în acel moment luată în cadrul coaliţiei. Alegerile să fie comasate cu alegerile locale pe data de 9 iunie, alegerile pentru funcţia de preşedinte pe data de 15 şi 29 septembrie, iar alegerile generale pe 9 decembrie. Calendarul de alegeri este cel anunţat înainte de comasare. Indiferent, ca să închidem şi această discuţie, dacă avem un candidat unic al celor două partide, sau dacă nu avem un candidat unic, PSD va avea candidat la funcţia de preşedinte al României”, a precizat Ciolacu.

În continuare, redăm dialogul dintre Ciolacu şi reporteri pe tema stabilirii candidatului PSD la prezidenţiale:

Reporter: Le-aţi spus colegilor în şedinţe că în cazul în care alegerile prezidenţiale vor fi în luna septembrie, dumneavoastră nu veţi candida, nu veţi fi prezidenţiabilul partidului la aceste alegeri prezidenţiale. Acum spuneţi că alegerile prezidenţiale vor fi în mod cert în luna septembrie. Printr-o deducţie logică asta înseamnă că veţi candida la prezidenţiale dacă sunt organizate în luna septembrie.

Ciolacu: Nu. Deducţia logică este şi invers. Eu am anunţat foarte clar că în luna decembrie nu voi candida la funcţia de preşedinte din partea PSD. Am scos din acel tablou… un pătrăţel din acel tablou l-am haşurat, rămânând restul de logică.

Reporter: Care este… sigur…dacă sunt în decembrie, în cazul în care vor fi în decembrie, dar dumnevoastră excludeţi să fie în decembrie, sigur nu veţi fi candidat?

Ciolacu: Mai am un pătrăţel haşurat în întregul tablou, faptul că la începutul lunii iulie PSD va avea un congres de desemnare a candidatului.

Reporter: Dacă alegerile vor fi în septembrie, veţi fi dumnevoastră candidatul sau mai este şi o altă variantă?

Ciolacu: Întotdeauna sunt mai multe variante. Important este ca eu şi colegii mei să luăm soluţia cea mai bună.

Reporter: Mircea Geoană este o variantă?

Ciolacu: Nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment. Şi nici eu, personal, nu am avut o discuţie, de câţiva ani, cu dnul Mircea Geoană despre o astfel de eventualitate.

Reporter: Dar excludeţi această variantă?

Ciolacu: Eu cred că, în primul rând, ar trebui să am o discuţie cu Mircea Geoană. Şi nu eu, ci împreună cu colegii mei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor