Decretul preşedintelui de a-l lăsa pe Băsescu fără cetăţenie contestat la Curtea Constituţională

Grigore Cobzac, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Grigore Cobzac, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (facebook.com)

Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Grigore Cobzac a depus vineri la Curtea Constituţională sesizarea privind controlul constituţionalităţii Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 ”privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova” domnului Traian Băsescu, prin care a solicitat recunoaşterea acestuia ca fiind neconstituţional.

„Depunerea prezentei sesizări a fost determinată de ferma mea convingere că Traian Băsescu este un bun şi sincer prieten al Republicii Moldova, mai nou şi cetăţean al ei. Mai mult ca atât, în calitatea mea de locuitor al raionului Hînceşti, apreciez faptul implicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecinţelor inundaţiilor din anul 2010, în zona râului Prut. Sinistraţii, inclusiv datorită sprijinului României, în scurt timp au depăşit acest calificativ şi recunoscători ţin minte acest ajutor”, a scris deputatul, într-o postare pe contul său de Facebook.

Acesta consideră că este datoria cetăţenilor R. Moldova să-l susţină acum moral pe fostul preşedinte român şi cetăţeanul Băsescu.

„Sesizarea se bazează în mare parte pe jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetăţeniei din considerente politice este una arbitrară, dar şi pe prevederile actelor internaţionale la care Republica Moldova este parte. Decretul încalcă şi alte prevederi constituţionale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esenţiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărâre judecătorească încalcă prezumţia nevinovăţiei”, a adăugat Cobzac.

Amintim că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, unul dintre adversarii ideii de reunificare a Moldovei cu România, a şocat prin retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu. Dodon a semnat marţi, 3 ianuarie, decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova fostului preşedinte român, Traian Băsescu, nu însă şi a soţiei acestuia, Maria Băsescu. De menţionat ar fi faptul că până la acest moment nici primul ministru Pavel Filip, nici preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi nici un lider al partidelor de la guvernare nu au venit cu nici o reacţie la decretul semnat de şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe