De ce se opune Germania intrării României în Schengen

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich.
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich. (Sebastian Kahnert / AFP / GettyImages)

Ministrul de interne german a anunţat că Berlinul va introduce veto împotriva aderării României la Schengen. Premierul Victor Ponta declară că ţara noastră şi-a rezolvat toate problemele legate de Schengen, dă vina pe cei care ne vorbesc de rău la UE şi aşteaptă un context mai favorabil şi anume ca Merkel să piardă alegerile în faţa social-democraţilor. Actuala putere nu spune nimic despre faptul că raportul negativ pe MCV şi atacurile isterice din vară împotriva UE şi a lui Merkel au dus aici.

Liderii USL încearcă să minimalizeze eşecul lor total în obiectivul aderării la Schengen, folosind noi atacuri iresponsabile împotriva Germaniei. Ori problema este mult mai mare: România este de facto izolată în Europa, iar liderii USL sunt şi rămân persoana non grata în Germania.

Ponta, Antonescu şi ceilalţi au ignorat toate deficienţele sesizate în raportul MCV şi nu au anunţat nicio măsură pentru rezolvarea acestora. Mai mult, lupta pentru acapararea justiţiei a continuat şi mai violent prin conflictul instrumentat în CSM cu ajutorul Ministerului Justiţiei şi a judecătorilor. Vicepreşedinţii CSM Alina Ghica şi Cristian Danileţ au fost revocaţi, creându-se încă un precedent periculos - magistraţii judecători de la o serie de judecătorii au întrerupt activitatea normală a şedinţelor de judecată în data de 26 februarie în semn de protest faţă de faptul că acţiunile lor de revendicare nu sunt luate în considerare de CSM. Până la urmă, CSM va avea compoziţia dorită de USL şi va aviza pozitiv numirile făcute de Ministrul Justiţiei pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA. Deci, actuala putere a câştigat o bătălie vitală în demersul de a-şi supune justiţia, dar aceste acţiuni prin interpuşi nu pot păcăli Europa. Ele nu trezesc încredere în justiţia românească şi nici în reformele promise.

Scriam în momentul publicării raportului MCV că ţările care se opun, Germania şi Olanda, pot folosi restanţele numeroase din el ca pretext pentru a amâna din nou aderarea României şi Bulgariei. Că ar putea aştepta un nou raport la sfârşitul anului motivând că multe din recomandările CE n-au fost îndeplinite: Codurile de procedură civilă şi penală n-au fost adoptate, noii şefi ai DNA şi Parchetului n-au fost numiţi, atacurile la adresa justiţiei au continuat şi că nu există garanţii că noul guvern şi Parlament nu vor comite noi derapaje. Argumente se vor găsi.

Aşa s-a întâmplat. Ministrul de interne german Hans Peter Friedrich (CSU) a spus sec pentru Spiegel că ”ultimul raport de ţară a consemnat progrese, dar acestea nu sunt suficiente. România şi Bulgaria trebuie să procedeze mai hotărât împotriva corupţiei. Cine dă mită pentru o viză ar putea ajunge fără controale până în Germania. Extinderea Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri doar atunci când vor fi asigurate nişte condiţii de siguranţă, ceea ce nu este cazul în prezent”.

Degeaba ministrul de externe Corlăţean încearcă să delegitimeze decizia germană, să spună că România nu mai este interesată de Schengen. Degeaba Ponta face iar aluzie la Monica Macovei, care nu are altă ocupaţie în vizunea sa decât să pârască România la UE. Degeaba se vorbeşte despre o parte a guvernului german, creştin-democraţii lui Angela Merkel, care sunt membrii ai PPE şi se încearcă explicarea eşecului Schengen pe această filieră. De fapt, este eşecul USL, care a stricat relaţia României cu Germania. Şi continua s-o facă. Angela Merkel n-a uitat îndemnurile lui Crin Antonescu să-i dea nişte pământ lui Băsescu să se joace într-un Land german. „România nu este colonie germană”, s-a răţoit vara trecută Antonescu. Să-ţi permiţi să faci asemenea declaraţii iresponsabile faţă de reprezentantul celui mai puternic stat din UE, cu care ai toate interesele ca ţară să cultivi un parteneriat, este nu o gafă gravă, ci o încălcare a intereselor naţionale, scriam la vremea respectivă. Acum când ministrul de interne român, liberalul Radu Stroe, spune că Germania a pierdut o ocazie să tacă, el continuă pe aceiaşi linie. Liderii USL tot n-au înţeles că Germania nu este Traian Băsescu, în care să tragi din toate direcţiile că poate până la urmă îl nimereşti şi-l dobori.

Dincolo de faptul că nu-şi asumă eşecul, revenind cu tirade isterice, liderii USL încearcă să ascundă că raportul MCV a fost foarte prost şi că Germania nu respinge aderarea României numai din cauza asta, ci şi dintr-o realitate a emigrării puternice a romilor, o problemă europeană în continuare ignorată. Creşterea Armutseinwanderung – adică a migraţiei rome determinate de sărăcie, şi odată cu ea a criminalităţii este reală. Nu întâmplător Friedrich a spus că va cere UE să permită Germaniei să n

Dincolo de faptul că nu-şi asumă eşecul, revenind cu tirade isterice, liderii USL încearcă să ascundă că raportul MCV a fost foarte prost şi că Germania nu respinge aderarea României numai din cauza asta, ci şi dintr-o realitate a emigrării puternice a romilor, o problemă europeană în continuare ignorată. Creşterea Armutseinwanderung – adică a migraţiei rome determinate de sărăcie, şi odată cu ea a criminalităţii este reală. Nu întâmplător Friedrich a spus că va cere UE să permită Germaniei să nu-i mai primească pe cei care au fost expulzaţi odată din ţară.

În multe comune germane, românii şi bulgarii lucrează ca zilieri, fiind plătiţi cu doi euro pe oră şi se profilează o catastrofă umanitară după cum scrie Spiegel, pentru că este nevoie de adăposturi pentru nevoiaşi, de asistenţă medicală şi prestaţii sociale. Toate astea pun presiuni pe bugetele locale. Iar Germania va avea alegeri parlamentare în septembrie, în care imigraţia va fi o temă importantă mai ales că îngrijorările legate de noul aflux de săraci sunt reale în rândul populaţiei.

La Bucureşti, oricum nimeni nu se preocupă de asta. ”Aderarea la Schengen nu a fost prima prioritate a României; rămâne un obiectiv pentru care au fost îndeplinite condiţiile”, minimalizează senin Crin Antonescu, eşecul aderării României la Schengen. Care este în primul rând eşecul USL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii