De ce fură PNL primarii PSD? Dezvăluirea unui edil despre tentativa de racolare făcută de un înalt oficial din Guvern

Ludovic Orban - gov.ro
Ludovic Orban - gov.ro (Epoch Times România)

Primarul unei comune din Teleorman susţine că a fost chemat la sediul unei firme din Prahova pentru a se întâlni cu secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, care i-a cerut să treacă la PNL în schimbul susţinerii proiectelor din comuna sa, dezvăluie jurnalistul Cristian Andrei într-un articol publicat în Europa Liberă.

Apropierea campaniei pentru alegerile locale a declanşat şi operaţiunea de racolare a primarilor aflaţi în funcţie. PNL a început să anunţe transferul mai multor primari PSD, chiar dacă liberalii anunţaseră că nu vor încuraja migraţia politică. Social-democraţii susţin că s-a recurs la ameninţări şi şantaj şi vor depune plângeri penale. Acuzaţia este respinsă vehement de PNL.

Migraţia primarilor de la partidul aflat în opoziţie la cel de la putere este un fenomen întâlnit în România înaintea alegerilor locale. Primarii nu pot pleca însă de la un partid la altul în timpul mandatului, deoarece îşi pierd funcţia.

Excepţie face anul 2014, când premierul de la acea dată, Victor Ponta, le-a dat voie primarilor prin Ordonanţa 55 să plece de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul. Ordonanţa a fost declarată ulterior neconstituţională, dar a fost folosită de PSD pentru a racola primari de la PNL înaintea campaniei prezidenţiale. Roata s-a întors în 2020. A venit acum rândul PSD să acuze PNL că recurge la ameninţări sau promisiuni pentru a le atrage primarii.

PNL recunoaşte că negociază cu mai mulţi primari PSD pentru a candida din partea lor, dar susţin că aceştia sunt foşti liberali care au trădat partidul din cauza OUG 55 dată de Ponta. Miza racolării primarilor este una importantă. Pe lângă câştigarea unor primării, noile achiziţii politice aduc voturi importante pentru alegerea şefilor de Consilii Judeţene şi a parlamentarilor.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne