De ce a respins Băsescu de la privatizare CFR Marfă

(CHRISTOF STACHE/AFP/Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a explicat care este motivul pentru care a respins privatizarea CFR Marfă. Varianta derulării procesului prin licitaţie cu strigare, ca în cazul Oltchim, i s-a părut "inadmisibil" şefului statului.

"CFR Marfă a fost respins la privatizare pentru că se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Ori, să vii să vrei să validezi cea mai riscantă variantă de privatizare pentru o companie de talia CFR Marfă mi s-a părut inadmisibil. Deci, CFR Marfă este o companie care poate fi privatizată, dar nu prin privatizare cu strigare", a afirmat Băsescu.

Această procedură ar permite oricui să participe la privatizare, este de părere şeful statului, care a precizat oricine poate face "un show televizat". Privatizarea CFR Marfă ar trebui să implice un investitor strategic, a explicat Băsescu.

"Eu o văd cu un investitor strategic, o mare companie feroviară europeană, va opera pe teritoriul României, o companie care să-i ridice valoarea, pentru asta facem privatizare", a precizat preşedintele.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că privatizarea CFR Marfă este "prioritatea numărul 1" şi a fost discutată cu delegaţia FMI.

"Prioritatea numărul 1 astăzi o reprezintă privatizarea CFR Marfă. Este un lucru pe care eu nu mi l-aş fi dorit, am spus asta şi reprezentanţilor FMI. Nu mi l-aş fi dorit pentru că şi reprezentanţii FMI şi cei ai CE ne-au recomandat permanent să preluăm modele de succes, iar toate ţările din Europa au companii de transport marfă de stat. Din nefericire situaţia economico-financiară a companiei de transport marfă nu permite redresarea ei decât în condiţiile în care avem o infuzie de capital din partea unui investitor privat", a declarat ministrul.