Dan Voiculescu, audiat pentru prima oară în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
08.11.2012

Prima înfăţişare a fostului senator Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti a avut loc miercuri, în dosarul legat de privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Cu toate acestea, judecătorii au hotărât să amâne procesul pentru data de 5 decembrie, scrie b365.ro. Pe toată durata prezenţei sale la Tribunalul Bucureşti, fostul lider al Partidului Conservator (PC) nu a făcut nicio declaraţie.

Pe 29 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis excepţia invocată de avocaţii lui Voiculescu şi a hotărât retrimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti în vederea judecării.

Avocatul lui Voiculescu a cerut ÎCCJ ca dosarul să fie retrimis la Tribunalul Bucureşti a dosarului în care fostul lider al PC este acuzat de spălare de bani în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Motivul invocat de apărare a fost încetarea calităţii de senator a lui Dan Voiculescu.

La rândul său, reprezentantul DNA a susţinut trimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti, pentru că fapta de spălare de bani este de competenţa instanţei.

Pe data de 25 iunie, senatorul Dan Voiculescu şi-a anunţat demisia din Parlament, pe motiv că nu i-a fost aprobat un amendament care prevedea dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală.

În 2008, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al PC, alături de fostul ministru al telecomunicaţiilor, Sorin Pantiş, şi alte 11 persoane, pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Pe 4 decembrie 2008, DNA a trimis în judecată un număr de 13 persoane, din cauza privatizării frauduloase a ICA ce a fost făcută în folosul lui Voiculescu şi care s-a realizat prin subevaluarea bunurilor Institutului cu circa 7,8 milioane de euro.

Rechizitoriul din realizat în intervalul 1991-2003 relevă faptul că cele 13 persoane au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase pentru a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, a pachetului de acţiuni deţinut de ADS la ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente, prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare.

Procurorii susţin că Institutul de Cercetări Alimentare a devenit o ţintă a acestor oamenii, printre care şi Voiculescu, pentru că avea active imobiliare valoroase, precum terenul de peste 36.600 mp şi construcţiile în suprafaţă desfăşurată de aproape 10.000 mp, amplasate în zona lacului Băneasa şi având toate utilităţile în apropiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor