Dan Şova audiat la DNA într-un dosar avându-l în rolul principal pe Hrebenciuc

Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, s-a prezentat luni la sediul central al DNA, urmând a fi audiat într-un dosar în care deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este acuzat, printre altele, că i-a cerut unui coleg de partid să iniţieze o lege de amnistiere, promiţându-i, în schimb, sprijin pentru şefia PSD.

Potrivit unor surse judiciare citate de Realitatea TV, "Viorel Hrebenciuc trăgea sfori pentru fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova la şefia PSD". În schimbul sprijinului primit, Şova urma să-l scape pe Hrebenciuc de dosare.

Hrebenciuc a fost audiat şi el astăzi de procurorii anti-corpupţie. La ieşirea din sediul instituţiei, Hrebenciuc a precizat că este suspect de trafic de influenţă.

Acuzaţiile aduse de procurori lui Hrebenciuc, deputat în Parlamentul României, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor şi membru al Comitetului Executiv Naţional al acelui partid, sunt: instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, Hrebenciuc încerca sa obţină informatii din anchete, dorind să ştie dacă este interceptat. În schimbul informatiilor despre anchetele DNA in ceea ce-l priveste, Hrebenciuc ar fi promis diverse funcţii şi favoruri.

Totodată, pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut unui coleg de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

Reamintim că Hrebenciuc este deja anchetat de DNA în două cauze în care este urmărit penal. Cel mai recent dosar al lui Hrebenciuc este cel al retrocedărilor ilegale de păduri, dosar în care este urmărit penal şi socrul lui Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu.

Potrivit procurorilor, Hrebenciuc s-ar fi folosit de Ilie Sârbu pentru a pune presiuni asupra directorului Romsilva, astfel încât acesta să nu interfereze cu acţiunile în justiţie ale grupului său infracţional. Hrebenciuc s-a lăudat unui complice că îl va folosi pe Sârbu "să îl calce pe cap" pe directorul Romsilva.

DNA a cerut vineri arestarea preventivă a lui Hrebenciuc în acest dosar, precum şi a deputatului PSD Ioan Adam. Într-un alt dosar, Hrebenciuc a fost pus sub urmărire pentru trafic de influenţă la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Hrebenciuc ar fi intervenit pe lângă mai mulţi membri ai CNA pentru a-l ajuta pe primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, să obţină licenţa pentru televiziunea Giga TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne