Dan Diaconescu obligat să-i plătească lui Răsvan Popescu despăgubiri pentru calomnie

Dan Diaconescu
Dan Diaconescu (Epoch Times România)

Prezidenţiabilul PP-DD, Dan Diaconescu, a pierdut definitiv procesul cu membrul CNA Răsvan Popescu, fiind obligat să plătească despăgubiri de 23.000 de euro pentru calomnie.

Potrivit România Liberă, Răsvan Popescu l-a acţionat în instanţă în 2012 pe Dan Diaconescu, după ce patronul OTV i-a adus mai multe acuzaţii injurioase în timpul emisiunilor "Dan Diaconescu Direct". Membrul CNA i-a cerut lui Diaconescu (actualmente potenţial candidat la suprema funcţie în stat), plata unor despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat, în valoare de 100.000 de lei (aproape 23.000 de euro).

La începutul lui februarie 2013, Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti a admis în parte cererea lui Răsvan Popescu şi l-a obligat pe Dan Diaconescu la plata sumei de 100.000 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat. De asemenea, magistraţii l-au obligat pe Diaconescu la plata cheltuielilor de judecată efectuate de Răsvan Popescu, în cuantum de 2.008,30 lei.

Dan Diaconescu a atacat hotărârea cu recurs la Tribunalul Bucureşti, în termen de 15 zile de la comunicare, însă Răsvan Popescu a câştigat între timp şi un proces la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, tot împotriva lui Diaconescu.

Pe 13 ianuarie 2014, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au admis cererea lui Răsvan Popescu de încuviinţare a executării silite imobiliare cu privire la imobilul situat în Bucureşti, strada Căpriorilor, numărul 6, sector 1, proprietate a lui Dan Diaconescu, pentru recuperarea sumei de 102.008,3 lei, în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă din 5 februarie 2013 a Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, la care s-au adăugat cheltuielile de executare, la solicitarea lui Popescu. Instanţa l-a autorizat pe Răsvan Popescu să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu, decizia instanţei fiind fără cale de atac.

Pe 10 septembrie, Tribunalul Bucureşti a respins, ca nefondat, recursul făcut de Dan Diaconescu la decizia Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti din 5 februarie 2013, decizia fiind irevocabilă.

În pofida faptului că două instanţe diferite i-au dat dreptate, Răsvan Popescu nu a putut încă să intre în posesia celor 23.000 de euro pe care Diaconescu trebuie să i-i plătească ca despăgubiri morale. Executorul nu a mai găsit pe numele lui Diaconescu nici conturi, nici proprietăţi, cu excepţia unui singur imobil (cel din strada Căpriorilor), pe care vrea să-l execute silit şi BRD-Groupe Societe Generale, pentru o datorie de peste cinci milioane de euro pe care îi are de recuperat de la prezidenţiabilul PP-DD.